La prova pilot gironina del passi 'covid-free' s'estendrà a Catalunya al maig

La iniciativa, que aspira a reactivar el turisme, inclou esdeveniments de tipologia molt diversa

Participants en la prova pilot gironina del passi `covid free´
5 min

GironaObrim Girona, la prova pilot que permetrà acudir a esdeveniments lliures de covid gràcies a una aplicació, arrenca la setmana que ve amb el propòsit que a l’estiu s’estengui a la resta de Catalunya i sigui un revulsiu per activar el turisme. “Oferir espais i activitats segurs, amb garanties que els assistents no tenen covid, contribueix a treure la por i a animar els turistes a venir”, assegura Quirze Salomó, president del Centre Blockchain de Catalunya, que impulsa la prova pilot i desenvolupa la tecnologia per portar-la a terme. Aquesta iniciativa, afegeix Salomó, és d’una importància cabdal, “no només pel que suposa ara per a la ciutat de Girona, sinó pel que pot suposar en un futur pròxim per a Catalunya, o fins i tot per al món sencer". "Si tot va segons el que hem previst, a l’abril o al maig podríem estar escalant la prova a tot el territori català i, d'aquesta manera, gaudir d’un estiu turístic de primer ordre”, diu.

Interès internacional

La possibilitat de recuperar l’activitat d’una manera “ordenada i segura” que ofereix la iniciativa del Blockchain ha despertat l'interès de molts països, segons assegura Salomó. En un tuit recent, el conseller Jordi Puigneró aplaudia el ressò que se’n feia la cadena CNN. “No passa cada dia que siguem notícia a la CNN, i encara menys pel projecte pilot Obrim Girona, una aplicació passaport víric per recuperar la normalitat precovid, gràcies a la tecnologia blockchain”. 

També aplaudia la iniciativa John W.H. Denton, secretari general de la Cambra de Comerç Internacional (ICC): “Donem la benvinguda a la prova pilot de Girona com un exemple pioner de com la innovació i el lideratge en la cooperació pública i privada poden comprometre actors locals. L’experiència de Girona té el potencial d'estendre's per la resta d’Espanya en un futur pròxim”. La Cambra de Comerç Internacional dona suport a la prova pilot, que compta amb la participació de l’Ajuntament, la Universitat de Girona i les Cambres de Comerç de Barcelona i Girona.

Notícia a la CNN

Per què a Girona

La prova arrenca a Girona no només perquè la seu del Blockchain és a aquesta ciutat, concretament a l’edifici del Parc Tecnològic de la UdG. “Girona reuneix unes característiques que la fan molt adient per a aquest tipus de prova. És una ciutat petita però té de tot: turisme, activitat cultural i lúdica, una Fira, un aeroport, una universitat i una estació de TGV”, diu Quinze Salomó.

El farmacèutic com a notari

Les persones que vulguin assistir a una activitat inclosa a la prova pilot hauran d’anar a una de les farmàcies gironines que participen en el projecte. Si han sigut vacunades en els últims sis mesos, s’han fet les proves serològiques entre un i tres mesos enrere o s’han fet el test d’antígens en les últimes 48 a 72 hores, hauran d’aportar la documentació que ho acrediti. El test d’antígens se’l podran fer a la mateixa farmàcia. Amb aquesta informació, la farmàcia generarà un certificat amb un codi QR que, a través de l’aplicació ICC AOKpass, es carregarà al mòbil de l’usuari, que l’haurà de mostrar per entrar a l’esdeveniment. “La farmàcia es converteix així en un notari que dona fe que la persona està lliure de covid en el moment que assisteix l’activitat de la prova pilot que ha escollit”, indica Quirze Salomó, president del Centre Blockchain de Catalunya. Salomó considera “clau” la implicació de les farmàcies en aquesta prova pilot per al seu desplegament.

Privacitat garantida

Salomó destaca que la tecnologia utilitzada per a aquesta iniciativa ha sigut dissenyada per garantir la privacitat de les dades dels participants. “El certificat que es crea a la farmàcia es carrega al mòbil de l’usuari i no surt mai d’aquest dispositiu”, assegura. La informació que conté el certificat es converteix en un número, que és el que emmagatzema, sense dades personals, la tecnologia de Blockchain. L’usuari només haurà d'ensenyar un codi QR amb una foto seva abans d’entrar a l’activitat escollida. Salomó explica que la plataforma on s’emmagatzemen aquests certificats digitals, la ICC AOKpass, ja ha sigut testada anteriorment en proves pilot arreu del món, entre elles les fetes a l’aeroport de Fiumicino a Roma, a l’aerolínia Etihad Airways i al port de Songkhla a Tailàndia.

Menys de 10 euros

Salomó indica que l’obtenció del certificat no superarà els 10 euros, incloent-hi el test d’antígens en cas que s’hagi de fer a la farmàcia. També assegura que les farmàcies garantiran que utilitzaran tests d’antígens totalment fiables. En declaracions al diari ARA, la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Rosa Núria Aleixandre, va indicar que des de l’entitat col·legial s’està valorant quin test s’utilitzarà, tenint en compte la seva fiabilitat, ja que, segons assegura, molts dels que hi ha al mercat no hi haurien d’estar perquè no garanteixen el mínim de fiabilitat ni qualitat.

Primer partit de Lliga amb públic

Entre les cites incloses dins la prova pilot que més expectació han generat hi ha un partit de futbol de Lliga a l’estadi de Montilivi. Encara s’ha de decidir si serà el partit del dia 7 de març (entre el Girona FC i l’Almeria) o el del 14 de març (entre el Girona FC i el CD Lugo). Salomó explica que es compta amb l’aprovació de la Lliga però que falta el vistiplau del Consell Superior d'Esports. Seria el primer partit de la Lliga de futbol que es disputaria amb públic després de la irrupció del covid, i si la prova pilot s’amplia fora de Girona es podria aplicar a altres partits de Lliga, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat.

Altres esdeveniments esportius inclosos dins la prova pilot són el partit de rugbi que es disputarà el 28 de febrer al Club Esportiu GEiEG, un parit de bàsquet al Pavelló de Fontajau (el 14 de març) entre l'Uni Girona i l'Araski i un torneig al Club Girona Pàdel (del 20 al 21 de març).

Teatre, concert o viatge en avió

De moment ja hi ha una desena d’esdeveniments confirmats, però el calendari està obert i es preveu, atès l’interès que desperta la iniciativa, que se n’hi afegeixin centenars fins al 26 de març, quan es donarà per finalitzada la prova pilot i se’n farà una valoració. Entre les cites confirmades hi ha un espectacle de música a l’Auditori de La Mercè (6 de març) i una obra de teatre del Festival Temporada Alta al Teatre Municipal (19 de març). A la Universitat de Girona es farà l’acte institucional del Dia de la Dona a la Universitat de Girona (el 8 de març) o un assaig del Cor de la UdG a la Facultat d’Educació i Psicologia UdG, el 18 de març. També s'hi ha sumat el restaurant El Celler de Can Roca, que farà un àpat amb un aforament mitjà.

Aena també es planteja reactivar l’aeroport de Girona, on l’activitat s’ha desplomat a causa del covid, i sumar-se a la prova pilot. Es començaria a fer servir l'aplicació amb un vol que encara està per determinar.

Festes majors, fires i congressos

Salomó veu en aquesta iniciativa la possibilitat que als pobles es tornin a celebrar festes majors aquest estiu. S’hauran de fer en un envelat o en un recinte tancat, on es pugui controlar l’accés i demanar als assistents que mostrin el certificat que tindran al mòbil. També podrien començar a reprendre l’activitat les fires i els congressos, que fa gairebé un any que no organitzen cap esdeveniment. 

stats