Mobilització per evitar que el cafè descafeïnat de Nestlé deixi de fabricar-se a Girona
La UGT alerta que hi ha 49 llocs de treball indefinits en perill i es mostra "sorpresa" perquè la producció és rendible
GironaViure a Girona vol dir també estar acostumat al fet que faci olor de cafè. Alguns dies més cremat que d’altres. És una situació que no ha variat des de fa gairebé 40 anys. El 1984 s'hi va obrir la planta de producció de Nestlé, que va néixer amb la fabricació de soluble descafeïnat de cafè i amb els anys s’ha anat especialitzant en la fabricació de les càpsules de Dolce Gusto. Ara la primera línia està a punt de morir, amb l’anunci per part de l’empresa de la deslocalització a la fàbrica de Trian, al Vietnam. La UGT, sindicat majoritari al comitè d’empresa, alerta que estan en risc 42 treballadors indefinits i diversos d’eventuals i ha assegurat que lluitarà per evitar la deslocalització, prevista per al 31 de gener.
Nestlé va anunciar la setmana passada la inversió d’uns 100 milions d’euros els pròxims tres anys a la fàbrica de Girona amb l’objectiu de reforçar la fabricació de càpsules monodosi i l’omplert de cafè soluble. Però com a contrapartida va anunciar també el trasllat al Vietnam de la fabricació de descafeïnat. L’empresa va assegurar que això no influiria en els llocs de treball i que els 42 treballadors indefinits es recol·locarien a la mateixa planta de la ciutat. També va assegurar que la resta de la plantilla “no es veuria afectada”.
Una línia rendible
Però la UGT, que es reuneix divendres amb l’empresa, tem que sí que hi hagi conseqüències. En roda de premsa, el secretari general del sindicat a la demarcació de Girona, Maxi Rica, va assegurar que la decisió els havia “sobtat” perquè la línia de cafè descafeïnat és rendible i és una de les històriques de la planta, on es produeixen entre 24.000 i 26.000 tones de soluble a l’any. A més, és l’única fàbrica de Nestlé al món, a més de la del Vietnam, on es produeix.