Cistella i Terrades demanaran la declaració de zona catastròfica

Dues famílies de Cistella no han pogut tornar a casa seva pels desperfectes

El pas del possible tornado va durar poca estona però els efectes que va ocasionar tardaran força més en desaparèixer; en alguns casos, poden ser irrecuperables. La columna d'aire tenia una amplada d'entre 100 i 300 metres i es va endur pràcticament tot el que es trobava al davant aquest diumenge al matí.

La GIP-5101, la carretera que uneix Cistella i Terrades, encara presenta als vorals les conseqüències d'aquest fenomen meteorològic. A diferents punts s'hi poden veure arbres trencats i branques que van sortir volant pel pas d'aquesta columna d'aire.

Cargando
No hay anuncios

Tot el nucli de Cistella intenta tornar a la normalitat després de patir aquest possible tornado. Aquest migdia ha arribat a la plaça Major un contenidor industrial de runa per recollir les restes que treballadors del consistori i particulars treuen de carrers i cases.

L'alcalde, Enric Gironella, ha explicat a l'ACN que estan estudiant demanar que es declari el municipi zona catastròfica. Gironella admet que "ha quedat tocat" pràcticament "tot el poble". "Ara cal buscar solucions", assenyala. Per aquest motiu, aquest dilluns han celebrat un ple extraordinari per acordar iniciar els tràmits per fer la petició, i ja s'han posat en contacte amb representats de la Diputació de Girona o el departament d'Interior per estudiar si és factible. Abans, però, caldrà tenir el recompte final de danys.

Cargando
No hay anuncios

Els que han sortit més mal parats del temporal són dues famílies de Cistella "que ho han perdut pràcticament tot". Una d'elles és un matrimoni d'uns 90 anys que viu a tocar de l'Ajuntament i que ara haurà d'anar a viure a casa els fills perquè "hi ha perill que s'ensorri la casa". Als afores, a tocar del trencant que va al nucli de Vilarig, una masia s'ha quedat "sense coberts, granges i el seu domicili", lamenta l'alcalde.

Menys afectació a Terrades

Terrades havia tornat a la normalitat aquest dilluns. El principal motiu és que les afectacions del possible tornado han estat menors i, per tant, ha estat més fàcil reparar danys. De fet, l'alcalde, Isidre Felip, calcula que "en dos o tres dies" ja sabran el cost dels desperfectes. Aquest matí l'algutzir repartia a les bústies del poble una carta on se'ls informava que dimecres el tècnic municipal els atendrà per avaluar els desperfectes.

Cargando
No hay anuncios

A l'espera de fer el còmput, Felip destaca que les principals incidències són a "dues granges" a les quals "se'ls ha aixecat el teulat". A dins el municipi només hi hauria cases amb "xemeneies i claraboies trencades", recorda l'alcalde. Per aquesta raó, Felip sí que admet que és "difícil" que els puguin considerar zona catastròfica; tot i això, assegura que "ho intentaran".

Tornado o esclafit?

L'última avaluació que ha fet el Servei Meteorològic de Catalunya aquest dilluns al migdia diu que a l'Alt Empordà s'hauria produït un "possible tornado de categoria EF1 o EF2"; es descarta així l'esclafit de què es parlava inicialment. La distància recorreguda pel vent va ser d'entre quinze i vint quilòmetres; va travessar Navata, Cistella, Terrades i Darnius amb inici al voltant de dos quarts de nou del matí del diumenge.

Cargando
No hay anuncios

Els vents ocasionats per aquesta columna d'aire es calculen per sobre del 150 quilòmetres per hora. La principal diferència entre un esclafit i un tornado té a veure amb la direcció de l'aire. Mentre que un tornado comença al terra i xucla cap al cel, l'esclafit actua de manera contrària.