Més de 3.000 persones van portar l'esperit de la Via Catalana a Perpinyà

Amb motiu del 354è aniversari del Tractat dels Pirineus, els participants van encerclar tres seus d'institucions franceses per demostrar que la Catalunya del Nord també és independentista

Ara / Acn
i Ara / Acn

PerpinyàMés de 3.000 persones van unir les seves mans i van portar fins a Perpinyà l'esperit de la Via Catalana que l'Onze de Setembre va recórrer el país de nord a sud reclamant la independència. Al punt de les 16:59, per commemorar que ara fa 354 anys es va signar el Tractat dels Pirineus, que va suposar l'annexió de la Catalunya del Nord a França, els participants van encerclar tres seus d'institucions franceses per demostrar que el territori també és independentista. La cadena humana, que es va batejar com a Via del Nord, va tenir com a protagonistes les estelades i com a banda sonora els crits a favor de l'estat propi i el cant dels Segadors. Quan faltava un minut per les cinc de la tarda d'ahir dissabte (a les 16.59 hores), una cadena humana va encerclar el perímetre de tres seus institucionals locals a Perpinyà: el de la Prefectura, el Consell General i l'Ajuntament de la ciutat. Segons els organitzadors, més de 3.000 persones van unir les seves mans a favor de la independència de Catalunya.

El president de la Federació d'entitats en defensa de la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya del Nord, Miquel Arnaudies, va explicar que després de veure la força i la participació massiva en la cadena humana de l'Onze de Setembre, que va creuar Catalunya de nord a sud, pensaven que els catalans de la Catalunya del Nord també hi havia de posar el granet de sorra. Per això, van decidir organitzar la seva pròpia cadena durant els actes de commemoració del Tractat dels Pirineus i coincidint amb el final del Correllengua.

Cargando
No hay anuncios

Davant del Castellet, també van encendre una estelada amb espelmes i, després, una marxa de torxes va recórrer el centre de la ciutat. El punt final el va posar un concert de grups dels Països Catalans, coincidint amb el final del correlllengua a Perpinyà després de recórrer 105 pobles de la Catalunya del Nord.

Durant l'estona que va durar la cadena humana, el centre de Perpinyà es va omplir de dispars de trabucs, sons de tambors i, sobretot, de crits a favor de la independència. "Visca la terra lliure" o "In-inde-independència" van acompanyar 'El cant dels segadors'. Després, hi va haver els parlaments, durant els quals les entitats de la Catalunya del Nord es van comprometre "amb la Catalunya del sud" a treballar plegats per la independència.

Cargando
No hay anuncios

"Fins ara defensàvem la llengua i la cultura catalanes, però ara hem d'anar més enllà perquè el missatge que volem fer arribar és que creiem que Catalunya ha de tenir un estat propi", va afirmar Arnaudies, "convençut" que així serà. A més, va afegir que quan això passi, de retruc també en sortiran beneficiats els catalans que viuen a la Catalunya del Nord, perquè tindran un estat sòlid darrere que els doni suport en les seves reivindicacions davant l'estat francès.

"El nou estat serà des de la Jonquera fins a Alcanar, però també farà canviar les relacions amb els països del voltant i segur que la nostra situació també canviarà", va afirmar el president, que creu que la participació de 3.000 persones és una "porta a l'esperança".

Cargando
No hay anuncios

El motiu pel qual es va decidir encerclar aquests tres edificis és per mostrar públicament el malestar dels catalans de la Catalunya del Nord amb les institucions franceses. "Totes han signat mocions en defensa de la llengua, i d'això fa més de deu anys, però encara no han mogut ni un dit", ha criticat Arnaudies que lamenta el poc recolzament que tenen de les institucions franceses. El primer objectiu per a ells és clar: aconseguir que el català sigui llengua oficial a França i que es reconeguin les institucions de la Catalunya del Nord.