Els opositors del macrocàmping de Garriguella s'uneixen en plataforma

Una quarantena de veïns sumen forces per intentar aturar el projecte, que ocuparà 17 hectàrees i tindrà capacitat per a més de 2.000 persones

Imatge de la zona on es vol construir el macrocàmping, entre la carena del Puig de Malaveïna i el marge esquerre de la riera de Garriguella
Maria Garcia
21/06/2017
3 min

GarriguellaEls veïns de Garriguella (Alt Empordà) continuen la seva particular revolta contra el macrocàmping que es vol construir al municipi, entre la carena del Puig de Malaveïna i el marge esquerre de la riera de Garriguella. Després de trobades informatives, actes i debats, aquest dimarts una quarantena d'opositors s'han constituït formalment en una plataforma, Salvem Garriguella, per intentar aturar el projecte, que està en fase de tramitació.

El seu portaveu, Joan Salmerón, ha detallat que el nou complex tindrà "un gran impacte sobre el municipi i la comarca". Perquè les futures instal·lacions podran acollir més de 2.000 persones, en un municipi de 850 habitants on actualment ja hi ha un càmping, dos hotels i cinc cases rurals. A més, segons l'entitat, el macrocàmping s'ubicarà lluny del nucli urbà, ocuparà unes 17 hectàrees, amb 665 parcel·les i uns 8.000 m2 per construir-hi equipaments com "un supermercat, dos restaurants i un auditori".

"Tenim capacitat per acollir unes instal·lacions d'aquestes característiques? Quins beneficis comportarà? Els hostes caminaran un quilòmetre i mig per comprar als comerços del poble si ja en tenen al càmping?", s'ha preguntat el portaveu, que també ha denunciat que es vol construir sobre un terreny doblement protegit "pels seus valors d'interès agrari i paisatgístic". I és que, segons Salmerón, s'incomplirien dues normatives, el Pla territorial parcial de Comarques Gironines, que només permet aquelles activitats o usos amb comprovat valor estratègic, i el Pla urbanístic de la Serra de Rodes, que el classifica com a sòl no apte per al desenvolupament urbà. Un altre temor dels opositors és l'abastiment d'aigua, perquè "es doblarà la demanda, especialment en temporada alta, quan més escasseja".

El manifest elaborat per la nova plataforma reclama a l'Ajuntament que aturi la tramitació i demana a la comissió d'urbanisme que "revisi el projecte i garanteixi la protecció dels terrenys". La primera acció reivindicativa de la nova plataforma serà el diumenge 9 de juliol amb una trobada per donar a conèixer el projecte sobre el terreny; paral·lelament, han començat una recollida de signatures.

Salvem Garriguella està formada per una quarantena de veïns i compta amb el suport de l'entitat ecologista IAEDEN, que va ser la primera d'advertir de la construcció del macrocàmping.

L'Ajuntament, al marge de la polèmica

L'alcaldessa de Garriguella, Isabel Teixidor (JxG-AM) no s'ha declarat ni a favor ni en contra del projecte i només ha assenyalat que "de moment està en tràmit". Ara el promotor ha de presentar un document que doni resposta als requeriments dels diferents departaments de la Generalitat i els de l'IAEDEN.

"Si Urbanisme i Medi Ambient donen llum verda al projecte, l'Ajuntament no podrà fer res per aturar-ho", ha assegurat, per després afegir que també estan pendents de la resposta de la Mancomunitat Intermunicipal d'Aigües, que ha de calcular si podrà garantir l'abastiment als cinc municipis que agrupa, amb l'augment de la demanda que comportaria. "Si no hi ha prou aigua, no es podrà fer", ha deixat clar.

L'únic requeriment per part del consistori és que "facin bé els accessos i respectin la tranquil·litat de la zona". De totes maneres, Teixidor ha dit que, si el projecte acaba tirant endavant, "haurà de complir molts requeriments, com ara construir la seva pròpia depuradora". I ha recordat alguns avantatges: "Es crearan una seixantena de llocs de treball, pot esdevenir una bona oportunitat de negoci per als comerços i restaurants del poble i atraurà turisme de qualitat perquè serà de 4 estrelles". "No volem granges, ni fàbriques, ni polígons, però aquest projecte és una possibilitat", ha conclòs.

stats