L'excap d'Urbanisme defensa que va complir la llei emetent l'informe favorable per al xalet de luxe de Can Juncadella

L'advocat de SOS Lloret, disposat a arribar "fins al final" per descobrir el responsable d'aquesta "barbaritat urbanística" en paratge protegit

L'excap de servei d'Urbanisme de Girona, Camil Cofan, amb el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra / ACN
Acn
12/02/2014
4 min

GironaL'excap dels serveis d'Urbanisme de Girona, Camil Cofan, ha defensat davant el jutge que va complir la llei quan la ponència tècnica de la comissió d'Urbanisme va emetre l'informe favorable al projecte de construcció del xalet de luxe de Can Juncadella, a Lloret de Mar (Selva). Cofan i la secretària d'aquella comissió han declarat com a imputats per un delicte de prevaricació urbanística en espai protegit arran de la querella presentada per l'entitat ecologista SOS Lloret. L'advocat dels ecologistes, Oriol Font, ha assegurat que estan disposats a arribar "fins al final" per descobrir el responsable o responsables de permetre aquesta "barbaritat urbanística" en un espai natural.

Cofan i la secretària han arribat un quart d'hora abans de la citació, a tres quarts de dotze del matí, acompanyats de la seva advocada, Judit Gené, i flanquejats per l'actual director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, que els ha volgut acompanyar per donar-los suport. Tot i que han entrat per la porta principal dels Jutjats de Girona, al final de l'interrogatori tant Cofan com la secretària i la lletrada han eludit la premsa i, per tant, no han fet cap tipus de declaració.

L'advocat de SOS Lloret, Oriol Font, ha explicat que Cofan i la secretària han defensat que des de la Comissió d'Urbanisme s'ha seguit "estrictament la legalitat". "Ells consideren que és perfectament legal i legítim que permetessin fer una residència amb tretze suites, aparcaments i jacuzzis, sense tenir en compte el medi ambient", ha criticat Font, que lamenta que Urbanisme tiri "pilotes fora" i es desvinculi de qualsevol decisió relacionada amb la llicència d'obres que finalment va concedir l'Ajuntament de Lloret de Mar.

"Seguirem investigant perquè considerem que els informes de Medi Ambient tenen més valor, i sobretot quan estem parlant d'un espai especialment protegit", ha apuntat l'advocat, que sosté que la llei d'urbanisme "no empara qualsevol barbaritat en un espai natural". Oriol Font ha recordat que l'any 2010 l'Ajuntament va rebre l'informe favorable de la comissió d'Urbanisme al costat "de fins a tres informes desfavorables de Medi Ambient", i, tot i això, el promotor, un multimilionari del Kazakhstan, va poder tirar endavant l'obra.

Investigar fins al final

Aquest és un nou episodi de la batalla judicial a l'entorn de la construcció de la mansió de luxe de Can Juncadella. L'advocat de SOS Lloret ha recordat que tot just comença la fase d'instrucció del cas i que correspondrà al jutge esvair tots els dubtes sobre la legalitat i sobre qui és el responsable que l'obra tirés endavant tot i estar en paratge protegit. "Tenim ganes que es resolgui i es depurin responsabilitats, no pot ser que es permeti aquesta barbaritat", ha afirmat Oriol Font, que apunta que si finalment el jutge conclou que no hi ha delicte penal darrere l'actuació, sí que el procés haurà servit perquè la comissió d'Urbanisme "miri amb lupa" els expedients que li arribin.

De fet, la comissió d'Urbanisme actual, arran de tota la polèmica, va tornar a revisar l'expedient i va concloure que s'havia complert escrupolosament amb la legalitat. En el moment en què l'obra va tirar endavant, el director general d'Urbanisme era Pere Solà. Després de revisar l'expedient, l'actual director general, Agustí Serra, va assegurar que l'informe de la comissió només tenia com a finalitat avaluar a nivell tècnic si el projecte complia amb les normes urbanístiques i d'ordenació del territori i, a més, no era un document vinculant. Com que el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lloret ho permetia, "no hi havia altre remei" que validar el projecte a nivell urbanístic.

3.000 metres quadrats

Les obres de la mansió de luxe de Can Juncadella han suposat passar d'una antiga masoveria i un galliner a una construcció faraònica de 3.000 metres quadrats. El xalet té, per exemple, un teatre i una sala de vídeo de 92 metres quadrats, una sala de massatge i una sala de bellesa, un jacuzzi, tres saunes, un gimnàs, una sala de te, tretze dormitoris i més de vint lavabos.

Aquesta és una obra envoltada de polèmica des de l'inici. L'entitat ecologista SOS Lloret va portar les obres davant la fiscalia l'agost del 2012 i el fiscal especialitzat en Urbanisme i Medi Ambient, que hi va veure indicis de delicte, va remetre el cas als jutjats de Blanes perquè obrissin una investigació. D'entrada, el jutjat va obrir diligències i va imputar l'arquitecta municipal de l'Ajuntament de Lloret de Mar i un tècnic de la Comissió d'Urbanisme de Girona. Però finalment, va arxivar el cas.

Can Juncadella també va arribar al Parlament de Catalunya. El març de l'any passat, tots els grups de la Comissió de Territori i Sostenibilitat van aprovar una resolució que instava el Govern a aturar les obres i demanava a Urbanisme que revisés l'expedient. Els tècnics i els serveis jurídics van concloure que es va autoritzar correctament, perquè les obres no contravenien cap norma urbanística, sinó que estaven avalades pel POUM i pel Catàleg de Masies i Cases Rurals.

Urbanisme també va descartar aturar les obres i va ressaltar que això és una competència municipal que correspon a l'Ajuntament de Lloret de Mar. Al seu torn, el consistori va al·legar que no es complia cap dels preceptes necessaris per aturar els treballs. Font conclou que "malauradament" el consistori ha descartat prendre cap decisió fins que el procediment penal acabi. Mentrestant, l'immens xalet continua edificant-se a la costa de Lloret de Mar.

stats