ESPORTS

La imparable expansió de la marxa nòrdica

Cristina Borràs, directora de Nordic Walking Girona, ha escrit  el primer manual sobre marxa nòrdica en català.
Josep Pastells
28/11/2019
2 min
Regala aquest article

GironaNo fa gaires anys, trobar-se gent caminant per les muntanyes catalanes amb l’ajut de dos bastons era una raresa, gairebé una excepció. Actualment, en canvi, la marxa nòrdica ha agafat tanta embranzida que no és gens estrany trobar-ne practicants als camins i carrils bici, fins i tot als carrers de les ciutats. “És una manera de caminar en què s’inclou no només l’acció de les cames, sinó també de la part superior del cos. Es tracta de caminar impulsant-se amb uns bastons dissenyats especialment per a aquesta modalitat esportiva, simulant l’acció de l’esquí de fons”, explica Cristina Borràs, directora de Nordic Walking Girona i autora de Marxa nòrdica, el primer manual sobre aquest esport en català.

Una eina pràctica

El llibre, publicat per Cossetània Edicions, es presentarà aquest dissabte a les dotze del migdia al claustre del monestir de Sant Daniel de Girona, situat en un entorn molt freqüentat pels amants de la marxa nòrdica. L’acte, conduït per la periodista Núria Riquelme, comptarà amb la presència del metge esportiu Jordi Sitjà i de la geògrafa Anna Ribas. “El manual pretén ser una eina pràctica i útil per a totes les persones que es volen iniciar o aprofundir en aquesta activitat física”, explica l’autora, que també és l’ànima d’una empresa que organitza cursos, activitats i sortides pel territori gironí i català, a més de viatges a casa nostra i a l’estranger.

Cristina Borràs resumeix així els beneficis de la marxa nòrdica: “Permet activar el 90% de la musculatura del cos. A més, s’aprèn fàcilment, es pot practicar en qualsevol espai a l’aire lliure, és econòmica, es pot practicar tot l’any sol o acompanyat i genera un gran benestar”. Aquesta pràctica esportiva va néixer el 1930 a Finlàndia, quan els adeptes de l’esquí nòrdic van buscar una alternativa per fer un esport similar a l’estiu, quan no hi havia neu. “Amb una bona tècnica, el resultat és un moviment natural que actua de manera suau però molt efectiva en tot l’organisme i que aporta múltiples beneficis tant en l’àmbit de la salut com de la millora de la condició física”, remarca Borràs.

stats