medi ambient

Gorgs i aigües interiors, amb límits d'aforament i taxes per no morir d'èxit

L'increment de visitants a les zones de banys de rius i estanys obliga alguns ajuntaments a prendre mesures per evitar la massificació

El gorg de la Pedrera d'en Biel, a Les Planes d'Hostoles.
5 min

GironaLes limitacions d'aforament a les platges a causa del covid i la creixent revalorització dels banys als gorgs i aigües interiors han posat en alerta alguns ajuntaments, que són conscients que amb l'arribada del bon temps alguns dels seus paratges més idíl·lics es començaran a omplir de gent i, malauradament, de deixalles i de cotxes aparcats de qualsevol manera. L'ús del GPS, que facilita la localització dels espais més recòndits, i les xarxes socials, on molts usuaris n'exhibeixen atractives imatges, han contribuït a convertir en autèntics formiguers espais naturals que anys enrere només eren freqüentats pels que es coneixien molt bé el territori.

Aquesta Setmana Santa de bones temperatures ha sigut un avís del que pot passar a l'estiu. Alguns gorgs de les comarques gironines han rebut allaus de visitants, alguns dels quals s'han atrevit fins i tot a fer-hi un bany, com ha passat als gorgs del riu Brugent al seu pas per les Planes d'Hostoles o al conjunt de gorgs coneguts com el Torrent de la Cabana, a Campdevànol. 

Aquests dos municipis són alguns dels que ja han implantat mesures per evitar la sobreocupació a les seves zones de bany d'aigua dolça.

A les Planes d'Hostoles, on hi ha quatre gorgs de gran atractiu per als amants d'aquests tipus de paratges (el de Can Poeti, el de la Plana, el del Molí dels Murris i el de Santa Margarida), l'Ajuntament ha començat aquesta Setmana Santa a limitar-hi l'accés amb mesures de vigilància i l'obligatorietat de pagar una ecotaxa, com ja va fer l'estiu passat. Segons dades de l'Ajuntament, la majoria de dies de Setmana Santa, especialment entre Dijous Sant i el Dilluns de Pasqua, es va omplir l'aforament màxim permès pel consistori, de 200 persones per dia. Per accedir-hi, els visitants han de pagar 5 euros, excepte els menors de 12 anys, que han d'anar acompanyats d'un adult.

Seguretat per a les persones 

L'Ajuntament, que des del 2018 treballa amb la Fundació Emys per preservar l'espai natural del riu Brugent, sosté que la limitació de l'accés als gorgs no només persegueix protegir el medi natural i la seva biodiversitat, sinó que també pretén que els usuaris d'aquest espai "en puguin gaudir amb totes les garanties, respectant les mesures sanitàries i de seguretat per protegir-se a elles mateixes". L'augment de visitants als gorgs ha incrementat les actuacions de rescat dels serveis d'emergències en aquestes zones per accidents que s'hi han produït, molts dels quals perquè els banyistes salten a l'aigua des de punts elevats. 

Davant les queixes d'alguns usuaris pel fet que han de pagar per accedir a aquests gorgs, l'Ajuntament recorda que tot el que s'ingressa amb les ecotaxes va destinat a la preservació i manteniment de l'entorn.

L'any passat la temporada de visites i bany als gorgs de les Planes es va encetar tan bon punt es van aixecar el confinament i la restricció de mobilitat imposats a causa del covid, quan l'Ajuntament ja hi va limitar l'accés. Durant tota la temporada estival, van accedir-hi 21.165 persones que havien comprat el corresponent tiquet, però 35.000 persones "van haver de girar cua" a l'arribar al municipi i trobar que els gorgs ja tenien ple l'aforament permès. 

Ecotaxa a Campdevànol

Al terme municipal de Campdevànol, al conjunt de set gorgs del Torrent de la Cabana, hi han anat aquesta Setmana Santa més de 3.600 persones. Des de l'últim dissabte de març, i tement que podria haver-hi una allau de visitants en aquests paratges d'aigua dolça, l'Ajuntament va fixar un aforament màxim de 300 persones diàries i el pagament d'una ecotaxa de 5 euros per als més grans de 12 anys, excepte per a les persones allotjades en establiments hotelers de Campdevànol i del municipi veí de Gombrèn. L'estiu passat només aquests visitants i els veïns dels dos municipis van poder accedir als gorgs del Torrent de la Cabana, ja que es va decidir limitar al màxim l'accés a causa del covid. Per a aquest estiu, l'Ajuntament no ha decidit encara quines mesures adoptarà. Si les mesures sanitàries ho permeten, s'obriran al públic, amb limitacions similars a les de fa dos anys, quan es permetia un aforament màxim de 600 persones al dia i possiblement una "semiregulació" del bany i la prohibició als banyistes de tirar-se a l'aigua des de punts elevats. Roser Capdevila, del departament de promoció econòmica i turisme de Campdevànol, recorda que el boom de visitants a la zona dels gorgs del municipi es va produir a partir de 2015. "Ens van espantar sobretot el mal ús que es feia d'un espai d'un de gran valor natural, la gent deixava deixalles per tot arreu i es van produir alguns accidents, i va ser llavors quan l'Ajuntament va decidir controlar l'accés a aquesta zona de gorgs, actualment visitable a través d'un circuit acotat", explica Capdevila.

El Gorg del Molí dels Murris, a les Planes d'Hostoles.

Limitació de vehicles a la Vall d'en Bas

La Vall d'en Bas, que aquesta Setmana Santa també ha vist com la zona dels gorgs del riu Gurn, afluent del Fluvià, s'omplia de visitants, no en limita l'accés si es fa a peu, però sí el de vehicles motoritzats que aparquen al Pla d'en Xurri o zona dels Pins. Des d'aquest punt els visitants accedeixen a una zona de pícnic i de barcaoes, i als paratges del riu aptes per al bany, però la gran allau de vehicles que s'hi concentraven durant els mesos d'estiu va obligar l'Ajuntament a limitar l'accés i a fer pagar 5 euros per als cotxes, 7 euros per a les furgonetes i 2 euros per a les motocicletes.

Núria Gómez, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas, explica que l'estiu passat unes 14.500 persones van visitar els gorgs del Pla d’en Xurri, que es localitzen al riu Gurn de Sant Privat d'en Bas, en un paratge natural de gran valor paisatgístic i de biodiversitat.

La gran afluència de visitants des de la dècada dels noranta, sobretot durant els mesos de juliol i agost, ha derivat en impactes a l’entorn natural com l’erosió de camins i marges, la vegetació ruderal, el destorb a la fauna i l’acumulació de deixalles i excrements. A més, comporta problemes de circulació i sorolls per als veïns, perquè s’hi troben habitualment cotxes mal aparcats que dificulten o, fins i tot, que n'impedeixen el pas.

Tot i que l'Ajuntament tot just treballa en les mesures que aplicarà aquest estiu per limitar l'accés a l'entorn, Gómez avança que s'ampliarà el període de temps de control, des del juny fins al setembre. De moment no es planteja el pagament d'una ecotaxa per accedir als gorgs, però sí que es mantindrà el pagament per als vehicles que aparquin a la zona dels Pins. De l'experiència de l'any passat, que es va aplicar com a "prova pilot", l'Ajuntament en fa una valoració positiva: "Es va aconseguir ordenar l'espai pel que fa a estacionament de vehicles i no hi va haver denúncies per robatoris en cotxes. També es va detectar una reducció de la velocitat dels vehicles que circulaven pel tram de carretera proper als gorgs i per dins del poble", indica Gómez, que afegeix que les mesures van contribuir a "reduir notablement l'impacte i l'erosió de l'espai, alhora que es van evitar actuacions incíviques i minimitzar les aglomeracions de gent".

L'estany de Banyoles és un altre dels espais d'aigües interiors amb limitacions per al bany. Hi ha tres zones habilitades per als banyistes (la Caseta de la Fusta, d'accés gratuït i regulat per l'Ajuntament; i les zones dels Banys Vells i el Club Natació Banyoles, amb gestió privada a través de concessions de l'Ajuntament i accés de pagament). Malgrat que els llocs aptes per al bany estan ben senyalitzats, cada any l'Ajuntament es veu obligat a posar multes a persones que es capbussen a l'estany des de punts on està prohibida aquesta activitat, segons explica el tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Banyoles Dani Latorre. L'Ajuntament també vigila que es respecti el reglament d'usos i activitats de l'estany, on especialment els caps de setmana s'hi concentren milers de persones i aquests dies de Setmana Santa, segons Latorre, hi ha hagut una allau de visitants.

A les zones habilitades per al bany s'obre temporada al juny. L'any passat es va limitar l'aforament a aquests espais seguint les instruccions dictades pel Procicat per contenir la propagació del covid. Per a aquest any, l'Ajuntament també decidirà l'aforament en funció del que dicti la Generalitat.

stats