Girona decideix comprar el fons d'art Santos Torroella en un ple d'alta tensió

El vot de qualitat de l'alcalde ha estat determinant. Rcat i la CUP trenquen el pacte perquè el regidor Carles Bonaventura s'absté en la votació

L'abstenció de Carles Bonaventura (en primer terme) ha suposat el trencament amb els dos regidors de la CUP, asseguts al seu costat
Ara / Acn
15/02/2014
5 min

GironaEl ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat la polèmica compra del fons d'art de Rafael Santos Torroella, valorat en 3,9 MEUR. Per tirar endavant el punt, l'alcalde, Carles Puigdemont, ha hagut de recórrer al vot de qualitat perquè hi ha hagut un empat de vots a favor (CiU i regidor no adscrit) i vots en contra (PSC, CUP i ICV). Finalment i després de dies d'incògnita, la regidora popular, Concepció Veray, i el regidor de Reagrupament (Rcat), Carles Bonaventura, s'han abstingut. En el cas de Bonaventura, aquesta abstenció li ha costat el trencament amb el grup de la CUP, amb qui Rcat tenia pacte a Girona. Segons han argumentat, ha estat una decisió de mutu acord que hauran de ratificar en assemblea.

Així doncs, Girona finalment comprarà la col·lecció d'art de Rafael Santos Torroella. L'alcalde ha aconseguit pràcticament in extremis tirar endavant aquest punt (que ja va haver de retirar de l'ordre del dia al setembre per falta d'acords) i ha hagut de recórrer al vot de qualitat per desfer l'empat que s'ha donat en el plenari.

La col·lecció d'art, valorada en 3,9 MEUR, inclou 1.200 obres -d'artistes com Dalí, Picasso o Miró, entre d'altres- i també la donació de l'arxiu personal del col·leccionista, amb més de 30.000 documents i 3.000 cartes testimoni de la relació epistolar entre el mateix Santos Torroella i artistes destacats del segle XX. Aquest arxiu es dóna de forma gratuïta però amb l'obligació imposada pels hereus de Santos Torroella de què els documents s'han de posar a disposició de la UdG.

Durant el ple, l'alcalde ha defensat que la col·lecció pot esdevenir un atractiu turístic i convertir-se en motor econòmic de la ciutat. A més, ha dit que permet rehabilitar la Casa Pastors i que, a l'entorn de la col·lecció, es desenvolupi un projecte de centre d'art contemporani als peus de la Catedral.

Un altre dels arguments per convèncer de la idoneïtat de la compra ha estat que és una operació "econòmicament sostenible" perquè el pagament es pot fer a sis anys i no cal recórrer al crèdit. "No comprometem cap dels programes que està fent l'ajuntament, no deixem de fer res", ha defensat. A més, durant la seva intervenció ha donat més detalls sobre el preu final.

Un cost de 2,3 MEUR per a l'Ajuntament

L'alcalde ha assegurat que per a l'Ajuntament el cost final serà menor als 3,9 MEUR previstos inicialment. Segons ha explicat, la Diputació de Girona aportarà 300.000 euros a la compra i el preu es reduirà fins als 2,3 MEUR també gràcies a un conveni que es signarà amb la Generalitat. La família de Santos Torroella ha de pagar al Govern l'impost de successions que, segons preveu la llei, es pot satisfer en part amb la donació d'obres d'art. Com que la família s'acollirà a aquesta opció, Govern i Ajuntament han decidit que les obres no se les quedarà la Generalitat sinó que les cedirà al consistori i, per tant, el preu final de la col·lecció serà menor perquè Girona no haurà de pagar per una part dels quadres.

Sobre la Casa Pastors, l'alcalde ha explicat que també prosperarà l'acord amb la Generalitat per cedir la totalitat de la titularitat a l'ajuntament i que el cost per rehabilitar-la està fixat, segons alguns informes d'arquitectes municipals, entorn als 4 MEUR.

Una abstenció que trenca un pacte

Els arguments de l'alcalde han convençut el regidor no adscrit, l'expopular Carles Palomares -que hi ha votat a favor- i també ha fet que la regidora del PPC, Concepció Veray, i el regidor de Rcat, Carles Bonaventura, es decantessin per l'abstenció.

L'abstenció de Bonaventura ha fet estralls en el grup de la CUP, amb qui la formació va tancar un pacte al principi del mandat. Els dos regidors de la CUP s'havien pronunciat des del principi en contra d'aquesta compra però Bonaventura ha estat meditant el seu vot fins a últim moment. Aquesta divergència ha forçat que, segons ha anunciat el portaveu de la CUP a l'inici del ple, Jordi Navarro, hagin decidit "de mutu acord" que Bonaventura surti del grup de la CUP. Segons ha avançat, aquesta decisió és provisional perquè s'haurà de ratificar en assemblea.

Les justificacions de les votacions

En les argumentacions dels diferents grups hi ha hagut poques sorpreses. Per part del PSC, la portaveu, Pia Bosch, ha repassat les qüestions per les quals s'han oposat des del principi a la compra d'aquest fons. A més, li ha retret a l'alcalde les formes amb les quals ha aprovat el que considera el projecte més important del mandat. "A vostè li sembla que és elegant democràticament aquesta fórmula?", li ha preguntat a Puigdemont i, seguidament, li ha demanat retirar el punt de l'ordre del dia per tenir més temps per debatre-ho i aconseguir unes condicions econòmiques més avantatjoses.

Aquesta també ha estat una petició que ha fet el portaveu d'ICV, Joan Olóriz, un dels grups que també ha estat sempre crític amb aquesta aposta. Segons Olóriz, haver aprovat el punt recorrent al vot de qualitat "resta autoritat" a l'ajuntament. "Si no hi ha majoria qualificada i cal el vot de qualitat de l'alcalde, no tenim autoritat per fer una opció d'aquesta mena", ha declarat el portaveu ecologista, que ha remarcat que la inversió condiciona el proper mandat.

Per part del portaveu de la CUP, Jordi Navarro, aquesta és una compra "injustificable" en moment de crisi i, a més, ha assegurat que ha dividit la ciutat. La formació havia entrat una moció on demanava que la decisió sobre la compra del fons es ratifiqués en una consulta ciutadana. Aquesta moció s'ha votat abans de debatre el punt de la compra del fons però no ha prosperat.

Tot i que el regidor no adscrit Carles Palomares és l'únic que ha donat suport a CiU per aprovar el punt, no ha intervingut al ple per argumentar la seva decisió.

Abans que comencés el ple es desconeixia quina decisió prendria la regidora popular Concepció Veray (després de la mort de la regidora Cuca Mascort dilluns és l'única representant del PPC al ple) i el regidor de Rcat. Un cop iniciada la sessió, ambdós han justificat la seva abstenció. Veray ha explicat que no volia posar "pals a les rodes". "Si es fa bé, la ciutat en sortirà beneficiada", ha augurat la regidora popular, que ha lamentat però que la compra no hagi prosperat amb un suport més ampli dels grups.

El regidor de Rcat, Carles Bonaventura, ha assenyalat que per a la seva formació el projecte "té llums i ombres". Per una banda, ha reconegut que és car i compta amb poca participació del col·lectiu d'artistes gironins. Però, per altra banda, ha assenyalat que permet tirar endavant la rehabilitació de la Casa Pastors i aparcar definitivament la construcció de l'edifici del Bòlit.

Manifestació abans del ple

La Xarxa per als Drets Socials de Girona havia convocat una marxa a peu per protestar contra la compra d'aquest fons. Aquest marxa ha acabat davant l'ajuntament, on els manifestants han cridat proclames contra CiU per voler invertir els diners en compra de quadres en moments de crisi com els actuals. "No tenim casa per penjar cap quadre", cridaven.

Entre els manifestants hi havia membres de la PAH. A les vuit, quan havia de començar el ple, la portaveu del moviment, Marta Afuera, s'ha situat davant la butaca que ocupa el regidor de Rcat, Carles Bonaventura, i s'ha estat una estona increpant-lo i retraient-li l'abstenció. Ha calgut la intervenció d'un agent de la policia de paisà per fer-la fora del ple, que ha començat amb alguns minuts de retard.

stats