La pedregada malmet més del 50% de la producció de raïm a la zona de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Mollet de Peralada

La DO Empordà parla d'una calamarsada "excepcional" que va arribar a afectar fins a 300 hectàrees

El responsable de la comissió tècnica de la DO, Toni Grau, mirant alguns dels grans de raïm afectats
Acn
29/06/2017
2 min

GarriguellaLa pedregada que va caure aquest dimecres a l'Alt Empordà ha malmès més del 50% de la producció de raïm a la zona de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Mollet de Peralada. La DO Empordà parla d'un episodi "excepcional" perquè la calamarsada va arribar a afectar fins a 300 hectàrees de vinya.

La zona que se n'ha endut la pitjor part és, precisament, Garriguella. Dins de la desgràcia, però, des de la denominació d'origen asseguren que, si bé la pedra farà ressentir la quantitat de producció, no afectarà la qualitat del raïm que s'ha salvat. "Com que els grans encara són petits no han format sucres; si hagués arribat quan el raïm estigués més madur, les ferides haurien provocat molts focus de podrit", explica el responsable de la comissió tècnica de la DO, Toni Grau.

L'episodi de calamarsa a l'Alt Empordà va tenir dues fases. De matinada, la pedra va afectar parcialment Capmany, Sant Climent Sescebes i Espolla. Va ser a dos quarts d'una del migdia, però, quan una intensa tempesta va descarregar damunt la zona de Vilajuïga, Pau, Mollet de Peralada i Garriguella.

Aquest darrer municipi ha estat el que se n'ha endut la pitjor part. Aquí, segons concreta Grau, la calamarsa ha afectat el 100% de la superfície de vinya que hi ha al poble. "Resulta difícil de quantificar, però calculem que en global, arreu de la superfície de la DO, la pedra va caure damunt unes 300 hectàrees de vinya", precisa Grau.

L'afectació a la producció ha estat desigual, i la xifra exacta no se sabrà fins als propers dies. Però d'entrada, el responsable tècnic de la DO calcula que es mou "entre el 10 i el 20%" del raïm en aquelles vinyes menys afectades, i arriba "fins més amunt del 50%"en aquelles que més. Pel què fa a varietats, s'ha malmès garnatxa, carinyena, macabeu, moscat o cabernet sauvignon.

Sigui com sigui, la pedregada d'aquest dimecres farà ressentir el global de producció de la DO Empordà. De moment, però, no afectarà la qualitat del vi. "Dins de la desgràcia, és una sort que la pedregada hagi caigut en aquest moment, quan el raïm està en un estat molt incipient i no ha començat a formar sucres", ha explicat Grau.

Per evitar més afectacions, ara els cellers de la zona aplicaran un tractament de compostos de coure que afavoriran que el raïm s'assequi. "Això evitarà que les ferides que els ha fet la pedra es propaguin als grans del voltant", conclou Grau.

stats