Arts escèniques

La Fundació La Ciutat Invisible connecta cultura, educació i empresa

Amb la contribució de capital privat, la plataforma promou la cultura a les escoles i participa en el finançament del Festival Temporada Alta

Aniol Costa-Pau
i Aniol Costa-Pau

GironaLa Fundació La Ciutat Invisible, impulsada per Bitò, empresa programadora del Festival Temporada Alta, té com a objectiu vincular la cultura, les arts i l’educació amb el teixit empresarial de Girona i Salt. Així, sota la premissa de convertir la cultura en vehicle de transformació social, la Fundació, finançada per patrons i mecenes de caràcter privat, desenvolupa cada any diverses línies d’actuació.

La seva activitat central és el projecte A Tempo – Arts i Formació, que, en col·laboració amb la Fundació Banc Sabadell, pretén incorporar les arts escèniques en el currículum dels centres de primària i secundària, així com a les classes d’educació especial, formació professional i l’escola d’adults. En la presentació de la sisena edició d’A Tempo, Salvador Sunyer, director artístic de Temporada Alta, va explicar que es tracta d’una “iniciativa fonamental per despertar l’interès cultural del nou públic del futur i per demostrar que el teatre no és només un mer entreteniment, sinó també una eina de formació potentíssima”.

Cargando
No hay anuncios

La present edició de la campanya educativa programarà nou espectacles gratuïts a les escoles i instituts de Girona i Salt durant els mesos del Temporada Alta. A més, dins de la mateixa programació del festival, actuaran també els alumnes de l’Institut Salvador Sunyer, que presentaran l’espectacle Des dels nostres ulls, creat amb la companyia José y sus Hermanas durant l’edició d’A Tempo 2021. Igualment, s’organitza el torneig de dramatúrgia per a instituts, les jornades que tracten la poesia com un gènere inclusiu, el curs sobre joves i culte al cos, i, aquest any, s’incorpora una universitat d’estiu per formar docents interessats en introduir les arts escèniques en el sistema pedagògic. De la mà del projecte A Tempo, la Fundació també dinamitza el programa Escoles Tàndem, juntament amb la Fundació Catalunya La Pedrera, que focalitza el treball de la cultura a l’aula en les escoles d’alta complexitat dels barris de Font de la Pólvora, Vila-Roja i Sagrada Família.

Presència en el 90% dels centres

Cargando
No hay anuncios

Després de sis anys fent créixer el projecte, 53 dels 59 centres de Girona i Salt estan adscrits a les iniciatives d’A Tempo, que arriben a més de 3.100 alumnes. Sunyer destaca que l’objectiu últim és, evidentment, cobrir el 100 % dels serveis educatius de la ciutat, però també apunta que “malgrat que ens ho han demanat insistentment centres d’altres poblacions, amb la nostra infraestructura no podem fer-nos-en càrrec”. I afegeix: “La finalitat no és abastar tot el territori, sinó engegar un projecte que pugui servir com a model o inspiració per a les administracions públiques i els programadors d’arreu”.

El Cercle i El Club

Cargando
No hay anuncios

Per enfortir el lligam entre el món cultural i l'empresarial, la Fundació, amb un patronat presidit per l'exalcalde de Girona Joaquim Nadal, ha creat El Cercle, que agrupa una quinzena d’empresaris de renom que participen en el patrocini i mecenatge del Temporada Alta. Així mateix, La Ciutat Invisible també convida els espectadors a implicar-se en el finançament dels projectes i fer-se socis d’El Club, als quals ofereix trobades, avantatges i descomptes en la programació teatral –també per als més joves, amb el carnet Artèria per a menors de 30 anys–. Finalment, l’associació organitza el Premi Quim Masó de Producció Teatral, per ajudar companyies emergents a produir un espectacle inèdit i programar-lo en un dels escenaris del festival.