Unes Fires quasi normals, revulsiu contra el decaïment econòmic i social causat per la pandèmia

Operaris acabant de posar a punt la nòria, a la zona de les atraccions de la Devesa.
4 min

La flexibilització en les restriccions anticovid per a espectacles culturals i festes majors ha arribat just a temps perquè la festa major de Girona, les Fires de Sant Narcís, puguin celebrar-se quasi amb plena normalitat. S’inauguren aquest divendres i s'allargaran durant deu dies, i serviran de revulsiu contra gairebé dos anys d’incertesa i decaïment econòmic i social per culpa de la pandèmia. 

Pregó commemoratiu

El tret de sortida de les Fires, el pregó inaugural, que es farà des del balcó de l’Ajuntament, anirà a càrrec de l’entitat esportiva i associativa per excel·lència de la ciutat, el GEiEG. L’entitat, presidida per Francesc Cayuela, ha estat escollida per obrir les festes gironines perquè és l’any de celebració del seu centenari i també en agraïment a la seva participació, any rere any, en l’organització de moltes de les activitats del programa de les Fires, com ara els concursos de sardanes, de pesca o de dibuix infantil.  

Tornen les atraccions a la Devesa, amb una jornada de preus reduïts  

Instal·lades entre els altíssims plàtans de la Devesa, les atraccions són el principal tret distintiu de les Fires de Sant Narcís. Aquest any hi haurà de nou una jornada de preus reduïts (el dia 3 de novembre a partir de les 17 h). També s’ha previst una jornada de les Fires en silenci (dia 4 de novembre), en què les atraccions estaran adaptades acústicament i lumínicament a nens amb necessitats especials. Com cada any, l’Ajuntament vetllarà perquè els firaries utilitzin majoritàriament el català.

Entitats socials compartiran barra a La Copa, l’espai més actiu de nits 

El passeig de La Copa tornarà a concentrar l’activitat lúdica nocturna durant les Fires. Hi haurà les tradicionals barraques, gestionades per entitats socials de la ciutat. Pel fet que no s’han aixecat del tot encara les mesures sanitàries pel covid, aquest any s’ha reduït el nombre d’entitats que tindran barraca, però s'hi instal·larà una barra compartida per servir menjars i begudes en què també podran participar les entitats que es van quedar fora del sorteig. Així, es pretén ajudar totes les entitats socials, ja que els ingressos per barraques els permeten cobrir gran part del seu pressupost anual.

La Copa i el Parc del Migdia acolliran els grans concerts

A La Copa s’hi tornaran a fer els grans concerts de les Fires. Hi ha programades les actuacions de Buhos, Oques Grasses, El Pony Pisador o Roba Estesa. Però també hi haurà música al Parc del Migdia, on actuaran Gemma Humet, Cesck Freixas, Joan Colomo o Pau Riba, i orquestres com La Principal de la Bisbal, l’Orquestra Fireluche, la Fundación Tony Manero o Gramophone All Sisters, entre d’altres. 

Castellers amb mascareta

Portaran mascareta, però podran aixecar, o ho intentaran, els castells que porten temps assajant. Els Marrecs de Salt, que celebren el seu 25è aniversari, tindran protagonisme a la diada castellera programada per a aquest diumenge a la plaça del Vi. Aquest any no es farà, però la multitudinària pujada del pilar de quatre per les escales de la catedral.

La cirereta literària  

La cirereta literària de les Fires de Sant Narcís la posa l’acte de lliurament del premi de novel·la curta Just M. Casero. Es farà aquest dissabte a la sala La Planeta en una cerimònia en què, com estava previst de fer l’any passat en la celebració del 40è aniversari dels premis i que es va haver de suspendre per culpa de la pandèmia, es dedicarà a recordar la figura de l’escriptor, activista cultural i polític Just M. Casero (1946-1981), amb la intervenció de l’historiador i exalcalde Girona Joaquim Nadal. Seguidament s’entregarà el premi, dotat amb 2.000 euros per a l’obra guanyadora i 500 euros per a l’obra finalista. Com a activitat prèvia a l’entrega del premi, s’ha programat per aquest divendres un recital de poesia a càrrec del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020, Enric Casasses, i el jove poeta Guim Valls. 

El Certamen tindrà 257 expositors i inclourà visites virtuals 

Després de dos anys d’absència per culpa del covid, aquest any torna la Fira de Mostres, coneguda com el Certamen, un clàssic en la programació de les Fires que arriba ja a la seva 59a edició i que se celebrarà al Palau de Fires entre avui dijous i el dilluns 1 de novembre. Tot i que la flexibilització de mesures contra el covid ha permès recuperar l’activitat a la Fira de Girona, el Certamen tindrà un 70% d’ocupació respecte de l'última edició (del 2019), amb un total de 257 expositors i un format híbrid en què s’inclourà una visita virtual de l’espai. A diferència d’altres anys, en aquesta edició l’entrada serà gratuïta. Les mesures adoptades per assegurar un espai lliure de covid permetran que en un mateix moment es puguin concentrar en el saló fins a 7.900 visitants. Es faran un centenar d’activitats, bona part de les quals relacionades amb la gastronomia i l’emprenedoria. 

Set dies d’activitats fora del programa oficial 

Aquest any tornen les Fires Populars, l’alternativa a la programació oficial que organitzen les entitats més combatives de la ciutat. El bicicrucis d’aquesta nit obre set dies amb música, vermuts populars i una castanyada. Tots els actes es concentren a la Girona Vella.

Suspesos durant dos anys, els focs artificials tornen a Fontajau

La fi de la festa tindrà el seu epicentre a Fontajau, des d’on es llançarà l’arsenal pirotècnic que il·luminarà el cel de la ciutat. Suspès els últims anys, el castell de focs artificials és una de les cites més esperades de les Fires i congrega multitud d’espectadors al Parc de les Ribes del Ter. 

stats