El Festival Pepe Sales reivindica la multiculturalitat amb l'artista afroamericana Maya Angelou
La quinzena edició del festival d’art independent se celebra del 22 de gener al 9 de febrer al Centre Cultural La Mercè i al Cinema Truffaut de Girona
GironaEl XV Festival d’Art Independent Pepe Sales dedica l’edició d’enguany a la poeta, actriu, cantant i activista Maya Angelou (1928-2014), mantenint l’aposta per la defensa i la difusió de les minories i la creació alternativa. Coneguda per les actuacions a l’òpera Porgy & Bess, el poemari And still I rise o la tasca periodística en el procés de descolonització de l’Àfrica, la polifacètica artista va aconseguir escapar d’un gueto per esdevenir una veu universal en la lluita per la paritat i l’alliberació racial. I justament “per aquesta força de superació contra el racisme, com a dona negra que es va rebel·lar contra el seu destí”, l’Associació La Penyora Cultura, organitzadora del festival, l’ha escollida com a referent.
El filó de Salt
El Festival Pepe Sales es concep com un espai d’expressió multidisciplinària, en què dialoguen i conflueixen creadors i tendències independents de diferents llenguatges artístics. I, per a la present edició, seguint el llegat de Maya Angelou, La Penyora Cultura buscava artistes de descendència africana per participar en el festival. Tanmateix, tal com explica Consol Ribas, responsable de l’associació juntament amb Lluís Llamas: “No vam trobar absolutament cap actriu, escriptora o pintora africana en la programació artística habitual de Girona”. “Llavors –continua Ribas–, sorpresos per aquesta mancança, vam visitar el municipi de Salt, on vam descobrir un filó de talent impressionant i invisibilitzat, que hem incorporat al programa”. Efectivament, per als veïns d’origen africà, “tot i ser fills d’immigrants de quarta generació i sentir-se plenament afrocatalans, Salt continua sent un gueto, amb dificultats per integrar-se”. Per això, certifica Consol Ribas, “el Pepe Sales pretén donar veu i protagonisme al col·lectiu d’afrocatalans, en una fusió de cultures tan necessària com real i actual”.
Dona negra
Entre la programació, formada per espectacles inèdits d’accés gratuït, destaca l’exposició col·lectiva Dona negra, instal·lada al Centre Cultural de La Mercè, que s’inaugurarà el dissabte 22 de gener amb la performance Hermana, ya no de Kaatjadg, la música d’Afro Djembé i el recital poètic de Dididayan i Melisa de Erausquin. Una altra cita important serà la gran gala del festival, que tindrà lloc el dimarts 25 de gener, a La Mercè, amb actuacions de diferents disciplines artístiques sobre l’obra d’Angelou. I, finalment, també destaca el festival de curtmetratges, previst per al dimecres 26 de gener al Cinema Truffaut, en què 16 realitzadors presentaran un seguit de treballs inspirats en la feminitat africana, amb la participació del cineasta Albert Serra.