El Festival MOT reivindica la literatura de la ruralitat

Una quarantena d’autors participaran en la cita, que se celebrarà entre el 17 i el 26 de març a Olot i Girona

"Algunes de les obres que més han impactat darrerament són obres dites rurals. Avui vivim en una segona vida del ruralisme en la literatura", diu Maria Bohigas, comissària del Festival MOT juntament amb Roser Vernet. Aquest renovat interès per la literatura feta des del món rural o que en parla és l’eix sobre el qual giren les activitats programades en la vuitena edició del Festival MOT, que amb el títol Al camp. Literatura i ruralitat, se celebrarà els dies 17, 18 i 19 de març a Olot, i els dies 24, 25 i 26 de març a Girona.

La ruralitat feta literatura, les veus del món rural que la literatura recrea, les mirades que s’hi adrecen, tant des de dins com des de fora, la manera com la ruralitat reclama a través de la literatura una veu necessària, viva i en dialèctica entre permanència i canvi, entre local i global... Totes aquestes qüestions seran debatudes per una quarantena d’autors, periodistes i crítics literaris en les diverses converses programades i activitats complementàries.

Cargando
No hay anuncios

Abans de l’obertura oficial del festival tindran lloc dues converses dins el denominat Pròleg del MOT: la titulada El lloc cria les paraules, amb Pep Divins i Raül Garrigasait (10 de març a Olot) i la que, amb el títol L’escriptura a la vinya, reunirà Jordi Arnan, Pep Coll i Montserrat Serra (11 de març a Girona).

Després d’aquest pròleg, la primera tanda de converses, que es faran a Olot, serà inaugurada per la que protagonitzaran Joan Francesc Mira i Joan Nogué sobre Història i memòria d’un paisatge (dia 17). A la capital de la Garrotxa hi tindran lloc també, entre altres, les converses Convocant l’esperit de Víctor Català, entre Núria Bendicho, Carlota Gurt i Mita Casacuberta (19 de març), i Esborrar del mapa, que posarà en diàleg Yan Lianke, Manel Ollé i Ricard Planas (dia 18).

Cargando
No hay anuncios

El dijous, 24 de març, el MOT es traslladarà a Girona amb la conversa serà On és el centre del món?, entre Xuan Bello, Olga Novo i Eva Vàzquez. El 25 de març serà el torn d’Anna Ballbona, Ramon Mas i Adolf Beltran amb la conversa El bosc i el polígon. Entre altres converses programades a Girona destaquen A pasturar, que reunirà Eva Baltasar, Gabi Martínez i Àgueda Vitòria, i Muntanyes regalades, amb Paolo Cognetti i David Guzman.

Atraure el públic jove

A banda de les converses, el festival inclou els Ver-MOT, activitats més disteses on els autors conversen al voltant d’un vermut a l’aire lliure. A Girona el Ver-MOT es farà el 26 de març al Safareig Públic de Santa Eugènia amb Toni Sala, Francesc Serés i Joan Todó, moderats per Montserrat Serra amb el títol Veus i silencis transiten territoris fronterers. A Olot, el Ver-MOT congregarà Miquel Martín i Serra, Maica Rafecas, Llucia Ramis i Toni Orensanz a la plaça de Braus el 19 de març, amb el títol De qui és la terra?

Cargando
No hay anuncios

Altres activitats complementàries del festival són les que s'inclouen al +MOT, on destaca la proposta Camins del MOT. Es tracta de dues rutes literàries pels Aiguamolls de l’Empordà i per Llofriu que volen apropar els lectors als paisatges de Maria Àngels Anglada i de Josep Pla. Aquestes rutes estan organitzades per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada i Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona i per la Fundació Josep Pla

El festival també vol atraure el públic jove a la literatura i per això inclou a la programació els MOT INS, una matinal d’experiències literàries per a l’alumnat de secundària i batxillerat amb una conversa i diversos tallers, en què participaran onze centres de secundària i 250 alumnes.

Cargando
No hay anuncios

Les converses del MOT són gratuïtes i es faran en format presencial a la sala El Torín d’Olot i a la Biblioteca Carles Rahola de Girona amb inscripció prèvia a través de la web del Festival MOT. També es podran seguir en directe per internet a través del canal de YouTube de l’esdeveniment.