LA CONTRACRÒNICA
Comarques Gironines 05/10/2022

Homenatge a bojos, bufons, bruixes i genis

El Bòlit de Girona reivindica amb una exposició les personalitats que viuen al marge de la societat

Aniol Costa-Pau
2 min
Na Paula Juliana amb un pa a la porta de l'ermita de l'Esperança de Blane el 1959.

GironaA cada carrer, plaça, barri o poble d’arreu es poden conèixer personatges excèntrics, singulars i peculiars, individus pintorescos i heterodoxos que viuen al marge de les normes i els cànons que imposa la societat. Són rodamons, captaires, mèdiums, druides, dements, ebris o llunàtics, amb una manera pròpia i precisa d’entendre el món, que xoca amb les opinions hegemòniques de la majoria.

L’escriptor Adrià Pujol s’ha proposat reivindicar aquestes personalitats, que considera delirants, extraordinàries i psicodèliques. Defensa que són “les úniques que aconsegueixen mantenir intacta una visió singular i incomparable a contracorrent en un món regit pels discursos únics i les opinions globals”. “Des de fora veiem els folls com un bufó de la cort, ens en riem amb condescendència i ens en separem per poder-nos sentir normals i assenyats. Però, en el fons, el bufó no és un pallasso llampat que diu tonteries, sinó un mirall revelador que ens fa veure que els bojos som la resta –continua–. Què hi ha més estrafolari, alienat i incomprensible que exhibir-se amb selfies i balls absurds a TikTok o Instagram?”.

El noi del telèfon.

Pujol, juntament amb el també escriptor Julià Guillamon, és el comissari de l’exposició Els desconeguts de sempre: personatges singulars en la cultura contemporània, que s'inaugura el divendres 7 d'octubre al Centre d’Art Contemporani Bòlit de Girona. La mostra, oberta fins al 22 de gener, centra l’atenció en aquests outsiders, fora de les tendències més comunes. A més, explora també la relació indissociable entre la mirada dels extravagants i la follia pròpia de la creació artística. I és que, certament, el personatge conegut col·loquialment com “el boig de la ciutat” no s’allunya gaire de la figura de l’artista incomprès o el geni solitari, que no vol vendre el seu talent a les normes i exigències del mercat dominant.

Art i excentricitat al Bòlit de Girona

Per això, remarcant aquesta connexió entre els creadors i les personalitats dissidents, l’exposició combina peces d’artistes declarats, exclosos i inadaptats amb obres fetes per encàrrec sobre altres bojos, friquis, il·lusos o savis alternatius que no han materialitzat les seves idees en cap document palpable. A les sales de la Rambla i del Pou Rodó del Bòlit s’hi podran veure obres originals de Josefa Tolrà i Abril, mèdium avantguardista que reproduïa en dibuixos els seus trànsits espectrals. O de Damià Escuder i Lladó, activista de la contracultura barcelonina postfranquista i gran defensor del consum de LSD. I també peces creades per a l’ocasió, com per exemple el dibuix de Francesc Artigau sobre la Mamarra, una medecinaire que feia pujar la llet a les mares amb problemes de lactància.

Per complementar i ampliar la proposta, el Bòlit proposa dues visites comentades pels comissaris, el 22 d’octubre i el 3 de desembre. També el diàleg entre Guillamon i Pujol a l’Auditori de La Mercè sobre savis, bojos i friquis el 3 de novembre. I la conversa entre el poeta Josep Pedrals i l’escriptor Joaquim Sala Sanahuja el 16 de novembre a la Casa de Cultura de Girona.

stats