Més de 500 estudiants de secundària es mobilitzen a favor de l’1-O
El SEPC organitza diversos talls de carreteres arreu del país per protestar per l’ofensiva de l’esta
GironaMés de 500 estudiants de secundària de Girona, Vilablareix, Llagostera i Pla de l'Estany s'han manifestat a Girona, convocats pel sindicat SEPC, que ha organitzat talls de carreteres arreu del país en defensa del referèndum d'autodeterminació de l'1-O.
A Girona, a les onze del matí, uns 200 alumnes dels instituts Jaume Sobrequès i Vicens Vives s'han manifestat des de plaça Independència fins a l'Hospital Josep Trueta, on havien quedat amb més de 200 estudiants d'altres centres de poblacions properes com Vilablareix, Llagostera o Banyoles. Encapçalats per la pancarta "Qui no es mou no sent les cadenes", els manifestants s'han dividit en dos blocs, un per tallar el passeig Joan Bosco i l'altre la Nacional II.
Durant uns 15 minuts han aturat la circulació en els dos punts, mentre cantaven proclames com "Espanya, carinyu lo nostre no funciona", "Visca la terra lliure" o "Els carrers sempre seran nostres". També es van sentir cançons com "La Flama" d'Obrint Pas o "Boig per tu" de Sau.
Després d'ajuntar-se els dos grups, han tornat a la plaça Independència, on han llegit el manifest dels estudiants i han donat per finalitzada la protesta, tot i que alguns grups han anat fina a la plaça del Vi i fins a la delegació de la Generalitat a Girona.
"És important donar veu als estudiants de secundària, perquè al ser menors, moltes vegades no ens tenen en compte" ha destacat una de les integrants del SEPC; Clara Vergés, que ha indicat que han sortit al carrer "per defensar els drets i llibertats de Catalunya".
Una opinió que també compartien Roger Castellanos i Oriol Moll, estudiants de 1er de Batxillerat a l'institut Vicens Vives. "S'estan vulnerant drets i llibertats fonamentals. Ja no es tracta tant d'una protesta independentista, sinó d'una antifeixista" ha apuntat Castellanos, mentre Moll ha recordat que "en un parell d'anys nosaltres també voldrem votar i si no ens deixen votar ara, tindran una altra generació al darrera que també ho reclamarà".
Així mateix, molts estudiants han deixat clar que ningú els havia "adoctrinat" i que hi anaven per voluntat pròpia. "Cap professor ens ha donat la seva opinió a classe ni ens ha dit com havíem de pensar, hem sigut nosaltres que hem organitzat la manifestació i ho hem fet per voluntat pròpia" ha assegurat la Júlia Olivas, que estudia 4rt d'ESO a l'institut Jaume Sobrequès. Una opinió que també ha compartit la Neus Pagès, que fa 4rt d'ESO a l'Institut de Vilablareix: "Els professors només donen classes, no expliquen mai el seu punt de vista, és mentida que ens adoctrinin".
Tant a l'Institut Jaume Sobrequès com al Vicens Vives s'ha convocat una vaga el dimecres i djous. Els representants del SEPC de cada centre van parlar amb les respectius directors, que van decidir donar llibertat als alumnes sempre que portessin una autorització dels pares i que aconseguissin les signatures a favor d'almenys la meitat dels alumnes de cada classe. Els grups que s'han manifestat eren de 4rt d'ESO a 2n de Batxillerat, i també s'hi han sumat alumnes d'altres centres privats i públics de la ciutat.
Durant tota la manifestació, que s'ha desenvolupat sense incidents, els estudiants, onejant estelades i cartells a favor de votar, han cridat consignes com "in-inde-independència"i "votarem", i en molts punts del trajecte han rebut mostres de suport de veïns aplaudint o conductors tocant el clàxon i traient el puny per la finestra.
A més de a Girona, també s'han tallat carreteres a Celrà, Figueres, Olot, Vilafranca, Cardedeu, Vic o Barcelona. Amb aquesta acció, el SEPC ha volgut mostrar que "tot el territori surt al carrer per reivindicar el dret a votar al referèndum", visibilitzar la seva capacitat de mobilització i donar veu als estudiants d'entre 15 i 18 anys. Tots els talls de carretera van ser de curta durada "per no perjudicar en excés als conductors", segons responsables del sindicat estudiantil.