Més de 500 estudiants de secundària es mobilitzen a favor de l’1-O

El SEPC organitza diversos talls de carreteres arreu del país per protestar per l’ofensiva de l’esta

Maria Garcia
i Maria Garcia

GironaMés de 500 estudiants de secundària de Girona, Vilablareix, Llagostera i Pla de l'Estany s'han manifestat a Girona, convocats pel sindicat SEPC, que ha organitzat talls de carreteres arreu del país en defensa del referèndum d'autodeterminació de l'1-O.

A Girona, a les onze del matí, uns 200 alumnes dels instituts Jaume Sobrequès i Vicens Vives s'han manifestat des de plaça Independència fins a l'Hospital Josep Trueta, on havien quedat amb més de 200 estudiants d'altres centres de poblacions properes com Vilablareix, Llagostera o Banyoles. Encapçalats per la pancarta "Qui no es mou no sent les cadenes", els manifestants s'han dividit en dos blocs, un per tallar el passeig Joan Bosco i l'altre la Nacional II.

Cargando
No hay anuncios

Durant uns 15 minuts han aturat la circulació en els dos punts, mentre cantaven proclames com "Espanya, carinyu lo nostre no funciona", "Visca la terra lliure" o "Els carrers sempre seran nostres". També es van sentir cançons com "La Flama" d'Obrint Pas o "Boig per tu" de Sau.

Després d'ajuntar-se els dos grups, han tornat a la plaça Independència, on han llegit el manifest dels estudiants i han donat per finalitzada la protesta, tot i que alguns grups han anat fina a la plaça del Vi i fins a la delegació de la Generalitat a Girona.

Cargando
No hay anuncios

"És important donar veu als estudiants de secundària, perquè al ser menors, moltes vegades no ens tenen en compte" ha destacat una de les integrants del SEPC; Clara Vergés, que ha indicat que han sortit al carrer "per defensar els drets i llibertats de Catalunya".

Una opinió que també compartien Roger Castellanos i Oriol Moll, estudiants de 1er de Batxillerat a l'institut Vicens Vives. "S'estan vulnerant drets i llibertats fonamentals. Ja no es tracta tant d'una protesta independentista, sinó d'una antifeixista" ha apuntat Castellanos, mentre Moll ha recordat que "en un parell d'anys nosaltres també voldrem votar i si no ens deixen votar ara, tindran una altra generació al darrera que també ho reclamarà".

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, molts estudiants han deixat clar que ningú els havia "adoctrinat" i que hi anaven per voluntat pròpia. "Cap professor ens ha donat la seva opinió a classe ni ens ha dit com havíem de pensar, hem sigut nosaltres que hem organitzat la manifestació i ho hem fet per voluntat pròpia" ha assegurat la Júlia Olivas, que estudia 4rt d'ESO a l'institut Jaume Sobrequès. Una opinió que també ha compartit la Neus Pagès, que fa 4rt d'ESO a l'Institut de Vilablareix: "Els professors només donen classes, no expliquen mai el seu punt de vista, és mentida que ens adoctrinin".

Tant a l'Institut Jaume Sobrequès com al Vicens Vives s'ha convocat una vaga el dimecres i djous. Els representants del SEPC de cada centre van parlar amb les respectius directors, que van decidir donar llibertat als alumnes sempre que portessin una autorització dels pares i que aconseguissin les signatures a favor d'almenys la meitat dels alumnes de cada classe. Els grups que s'han manifestat eren de 4rt d'ESO a 2n de Batxillerat, i també s'hi han sumat alumnes d'altres centres privats i públics de la ciutat.

Cargando
No hay anuncios

Durant tota la manifestació, que s'ha desenvolupat sense incidents, els estudiants, onejant estelades i cartells a favor de votar, han cridat consignes com "in-inde-independència"i "votarem", i en molts punts del trajecte han rebut mostres de suport de veïns aplaudint o conductors tocant el clàxon i traient el puny per la finestra.

A més de a Girona, també s'han tallat carreteres a Celrà, Figueres, Olot, Vilafranca, Cardedeu, Vic o Barcelona. Amb aquesta acció, el SEPC ha volgut mostrar que "tot el territori surt al carrer per reivindicar el dret a votar al referèndum", visibilitzar la seva capacitat de mobilització i donar veu als estudiants d'entre 15 i 18 anys. Tots els talls de carretera van ser de curta durada "per no perjudicar en excés als conductors", segons responsables del sindicat estudiantil.