Un altre estiu amb platges amb aforament limitat

Els ajuntaments del litoral gironí relaxaran algunes mesures però mantindran el control d'afluència a cales i platges

Marta Costa-Pau
i Marta Costa-Pau

Els ajuntaments del litoral gironí es preparen per a un estiu amb gran afluència a les platges i amb llargues cues per accedir a les de dimensions més reduïdes, com va passar l'any passat a Calella de Palafrugell, a Begur i a la Cala Bona de Blanes, entre d'altres. Ja no hi ha estat d'alarma i els indicadors de la pandèmia de covid desperten confiança gràcies al bon ritme de la campanya de vacunació, però les platges no recuperaran encara la plena normalitat aquest estiu. Els ajuntaments encara estan pendents de les mesures sanitàries que dicti el Procicat a principis de juny, quan se sol donar per inaugurada la temporada de bany, però ja treballen en plans de limitació d'aforament i en la contractació de vigilants per garantir que es compleixin les restriccions vigents i evitar massificacions. A més, l'eliminació del toc de queda nocturn genera el temor als botellons a les platges i per això alguns ajuntaments ja han anunciat mesures de vigilància per evitar-los.

L'experiència de la Setmana Santa, amb poblacions del litoral desbordades de visitants, i el fet que encara hi haurà restriccions per viatjar a l'estranger fan preveure una temporada d'estiu amb molt bona ocupació a les destinacions turístiques de proximitat, com la Costa Brava, on hi ha nombroses platges petites i cales que requereixen limitacions d'accés si es volen garantir les mínimes garanties de seguretat davant el covid. 

Cargando
No hay anuncios

Municipis com Palafrugell i Begur, on abunden aquest tipus de platges, es van veure obligats l'estiu passat a tancar-les gairebé cada dia quan ja s'havia omplert l'aforament permès. Aquest any, a l'espera de les indicacions del Procicat, els dos ajuntaments ja tenen clar que tornaran a imposar limitacions d'aforament i d'accés. 

Una apli per saber si hi ha lloc a la platja

A Palafrugell uns cartells indicaran en cadascuna de les platges l'aforament permès i un mínim de cinc agents cívics vetllaran perquè es respectin totes les mesures de seguretat imposades. Segons avança l'alcalde, Josep Piferrer, l'Ajuntament ja ha decidit que aquest any tornarà a activar l'aplicació que va posar en marxa l'estiu passat, que permetia als banyistes saber en temps real quines platges ja estaven totalment plenes i quines encara tenien disponibilitat de places. "L'aplicació ens va ser molt útil per gestionar el control de les platges i va ser molt utilitzada pels banyistes. Molts van modificar els hàbits d'anar a la platja per evitar les franges horàries de màxima afluència i les platges més massificades", explica Piferrer.

Cargando
No hay anuncios

A Begur les cues de banyistes es van concentrar l'estiu passat a les platges d'Aiguablava, sa Tuna i la platja Fonda. El tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament, Xevi Turró, indica que tot apunta que aquest estiu es relaxaran "una mica" les restriccions, de manera que es podrà ampliar l'aforament a les platges, tot i que assegura que això no impedirà que es tornin a produir cues per accedir a les platges més cobejades del municipi, com la "icònica" Aiguablava.

Seguretat i qualitat a Begur

Turró indica que l'Ajuntament encara està confeccionant el pla de regulació de les platges per a aquest estiu, que no només tindrà en compte les indicacions del Procicat, sinó també les que exigeix el segell de qualitat internacional Save Tourism Certificate. Begur va ser un dels pocs municipis catalans que van obtenir aquest certificat i, segons l'Ajuntament, els banyistes ho van valorar i es van resignar a fer llargues cues per entrar a les platges perquè els compensava per poder gaudir de "màxima seguretat, neteja i comoditat". A Aiguablava, entre les 9 i les 10 del matí ja començava la cua. Àngels Dalmau, usuària habitual de la platja d'Aiguablava, i també de Tamariu, explica que tot i que algú va criticar les restriccions, molta gent les agraïa perquè els controls van evitar les aglomeracions excessives que s'hi formaven cada estiu. "Sí que calia fer cua, però com a mínim podies respirar i estar tranquil a la platja", afirma. A mesura que la gent sortia de la platja, els de la cua podien anar entrant. "Era com esperar tanda per a un restaurant. El vigilant aixecava la mà i deia: dues places! I llavors la primera parella de la cua podia entrar a la platja. I així anar fent".

Cargando
No hay anuncios

A Blanes es van produir l'any passat cues quilomètriques de banyistes per accedir a la cala Bona "Aquest any tornarem a posar barreres físiques, senyalització i vigilants per controlar-hi l'accés", asseguren fonts de l'Ajuntament. Es contractaran dotze agents ciutadans, com l'any passat, per vetllar pel compliment d'aforaments i de les mesures de seguretat sanitària. El fet que aquest dissabte ja obri portes un dels hotels que l'estiu passat es van mantenir tancats i la bona ocupació registrada per Setmana Santa fan preveure a l'Ajuntament que la temporada serà bona al municipi, que ja ha començat a posar a punt les dutxes i a anivellar la sorra, a més de col·locar indicadors sobre les mesures contra el covid.

Sense segmentació de platges a Lloret

A Lloret no es repetirà aquest estiu la segmentació de la platja que es va fer l'any passat segons els tipus de col·lectius (sèniors, famílies o adults que van en parella, amb amics o sols). En canvi, segons l'ajuntament, sí que es mantindran mesures com la del control d'aforament a les platges, i recomanacions com ara la d'accedir-hi amb grups bombolla i mantenint distàncies de seguretat. També es reforçarà el personal d'informadors cívics, turístics i de platges.

Cargando
No hay anuncios

A la platja principal i la de Fenals es tornaran a utilitzar els videosensors inaugurats l'any passat per calcular l'ocupació de les platges. Els usuaris podran saber aquesta informació en temps real a través de la pagina web de l'Ajuntament i d'una aplicació que es podran descarregar al mòbil.

Més vigilància a la nit a Platja d'Aro

La senyalització i la vigilància també seran presents a les tres platges principals de Platja d'Aro –platja Gran, cala Rovira i sa Conca–, on es reforçaran els serveis de neteja de lavabos (que incorporen dispensadors de gel hidroalcohòlic), dutxes i rentapeus.  L'equip de 35 informadors municipals que l'any passat van vetllar per garantir l’adaptació del conjunt de la població i del turisme a la "nova normalitat" no hi serà aquest any. En canvi, segons l'Ajuntament, sí que es reforçarà amb sis agents interins la plantilla de la Policia Local, "perquè a diferència dels informadors, tenen capacitat per imposar sancions, en una temporada en què es preveu la necessitat de més controls en l’espai públic, especialment a les platges als vespres i nits per evitar aglomeracions o situacions de consum de begudes alcohòliques en grup".