“Em quedava adormida tot el dia i sempre estava cansada”
Girona encapçala un projecte europeu per millorar la detecció i el tractament de l’apnea obstructiva del son
Girona“Em quedava adormida tot el dia. Sempre estava molt cansada i no sabia per què”, explica Anna Arnall, una veïna de Salt de 56 anys que va anar al metge i li va recomanar fer una prova. Aquella nit li van donar un polígraf que monitoritza el son i les constants vitals, i li va sortir positiu: té apnea obstructiva del son, un trastorn que produeix una obstrucció de la via aèria mentre dorm per una relaxació dels músculs de la part posterior de la gola. “En una hora feia 54 apnees, era molt gros!”, admet. Des de llavors, cada nit ha de dormir amb una mascareta connectada a una màquina que impedeix que tingui tantes apnees: “Vaig provar dos models de mascareta, però no m’anaven bé, i ara n'he provat un altre que em va molt bé. Et despertes molt millor”.
Es calcula que aquesta malaltia afecta una de cada quatre persones d'entre 30 i 70 anys. Els pacients es desperten diverses vegades a la nit amb sensació d’ofec –tot i que sovint no en són conscients, perquè es tornen a adormir de seguida–. Durant el dia, a més, tenen una excessiva somnolència, que és una de les causes comunes d'accidents de trànsit i laborals. “I pot comportar problemes cardiovasculars greus, alteracions neurocognitives o incidents si no es diagnostica i tracta adequadament”, ha subratllat el pneumòleg emèrit de la Unitat del Son de l’Hospital Josep Trueta de Girona, Anton Obrador, que també ha afegit que és una malaltia infradiagnosticada: només es detecten el 10% dels casos a les unitats hospitalàries especialitzades d’Espanya, que solen tenir llistes d’espera superiors a un any.
Per això, l'equip de pneumologia dels hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt han engegat un nou projecte europeu, l'INNOBICS-SAHS, per millorar el diagnòstic i tractament d’aquest trastorn als centres d’atenció primària. El doctor Obrador, que és el coordinador de l'estudi, ha indicat que entre el 30% i el 40% dels pacients que van cada dia al CAP tenen apnea obstructiva del son sense saber-ho: "El repte és anar a buscar aquests pacients abans que emmalalteixin i puguin tenir problemes".
Nova figura: l'infermer del son
L'estudi espera millorar en un 300% el diagnòstic d’aquest trastorn a través de dues vies. D’una banda, es crearà una nova figura al CAP: l’infermer del son. Així, el metge o infermer farà un breu qüestionari als pacients sospitosos de tenir apnea del son i, si surt positiu, els derivaran a l’infermer del son. Aquest professional els facilitarà el dispositiu electromèdic (polígraf de son) que hauran d’utilitzar una nit a casa. Fins ara, aquest aparell només el dispensaven les unitats hospitalàries del son. “L’objectiu és integrar l'atenció primària i l’hospitalària”, ha afegit Obrador. I, d’altra banda, es crearan dues unitats virtuals –una a Girona i l'altra la capital portuguesa, Lisboa– que assessoraran, donaran suport i analitzaran totes les dades obtingudes.
El projecte durarà tres anys i té un finançament de 3,1 milions d’euros. Per dur-lo a terme, s'entrenaran més de 60 professionals d'infermeria i el nou procediment es provarà en determinats centres abans d'estendre'l a tot el país quan s'acabin els tres anys.
En aquest moment hi ha quatre àrees bàsiques de salut que apliquen la metodologia: Salt, Sarrià de Ter, Celrà i Dr. Joan Vilaplana-Girona, i a partir del mes de maig s’ampliarà a Sils, Santa Coloma de Farners i Anglès. La previsió del departament de Salut és anar-lo introduint al llarg d’aquest any a totes les ABS dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt.