Acusats de la “multinacional” de la marihuana a l’Empordà diuen que no en saben res
Dos dels acusats asseguren al judici que desconeixien que tenien plantes a casa
GironaL'Audiència de Girona ha començat el macrojudici contra el clan Capirote, vinculat a la família Cortés i situat a l'Empordà, que està acusat dels delictes de tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes, defraudació de fluid elèctric i blanqueig de capitals. El fiscal demana penes de fins a 19 anys i mig de presó per als 30 suposats membres del grup, tot i que un dels acusats va morir i un altre està declarat en rebel·lia i no s'ha presentat.
Prop de 150 testimonis i pèrits declararan davant del jutge en un procés judicial que està previst que s'allargui fins al 17 de maig. Aquest matí han començat les qüestions prèvies i les declaracions de tres dels acusats: el matrimoni que vivia en una casa d'Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà) i un dels seus fills.
Els tres, que estan ingressats preventivament a la presó de Puig de les Basses, només han respost a preguntes del seus respectius advocats. Tant el pare com la mare han assegurat que no sabien que hi havia plantes de marihuana al soterrani i a les golfes de l'immoble on vivien i que, quan els seus fills els visitaven, no sabien quines activitats feien per casa.
A més, tots dos han negat que sabessin que tenien una arma amagada a casa i també han dit que no sabien que tenien la llum punxada, tot i que en una de les gravacions que ha presentat el fiscal se sentia la dona donant l'ordre que l'avisessin "si venia la policia o els tècnics de la llum".
El pare ha relatat que ell, abans d'ingressar a la presó, no sabia ni llegir ni escriure, i que va tenir molts problemes per la seva addicció a l'alcohol. "Bevia entre tres i quatre litres de vi, i unes 30 o 40 cerveses cada dia", ha assenyalat en resposta a les preguntes del seu advocat.
A més, tots dos membres del matrimoni han explicat que els seus ingressos provenien de les vendes que feien a la parada que tenien en diversos mercats de les comarques gironines, i que a les tardes es dedicaven a recollir ferralla. Segons la seva versió, tenen tot el negoci regularitzat i al dia amb els pagaments a Hisenda.
La dona, per la seva banda, ha indicat que fa anys que pateix depressió, que va començar per l'addicció del seu marit a l'alcohol i per l'addicció del seu fill —un dels principals acusats— a les drogues.
Una addicció que el fill ha confirmat durant la seva declaració. "Vaig tenir molts problemes amb les drogues i vaig robar als meus pares, que em van acabar fent fora de la parada del mercat perquè m'enduia de tot: roba o diners o el que fos". I és que l'acusat ha confessat que consumia "de tot": "cocaïna, heroïna, haixix, marihuana..."
Així mateix, i segons el seu relat, el 2009 va rebre tractament per curar-se de l'addicció, però només va funcionar dos mesos; després, el 2014, va tenir "una gran recaiguda". Durant aquest temps, i segons ha admès en el judici, va fer "la vida impossible" als seus pares, a qui robava "de tot" per aconseguir diners. El fiscal considera que el noi és un dels principals caps del clan i era qui distribuïa les feines i pagava cada mes a totes les persones que treballaven per a ells.
El judici, que continuarà demà, se celebra a l'Audiència de Girona davant d'una gran expectació que ha deixat la sala de vistes petita. I és que, a més de la trentena d'acusats i d'una quinzena d'advocats, també hi han assistit amics i membres de les famílies dels imputats que han seguit atentament el primer dia de sessions.
"Multinacional" de la marihuana
Segons el relat del fiscal, el clan es dedicava a cultivar i traficar amb marihuana, que venien "en gran part" a compradors francesos; a més, calcula que entre el 2011 i el febrer del 2017 —quan es va desmantellar el clan— van blanquejar 2,9 milions d'euros fent ingressos de petites quantitats en comptes bancaris o adquirint immobles a nom d'algun familiar, principalment menors.
L'escrit de l'acusació assegura que el clan tenia molts cultius de marihuana per Figueres i poblacions pròximes, i que era una organització "estable", perfectament jerarquitzada, dirigida per tres líders i amb càrrecs intermedis i baixos. De la trentena d'acusats, la gran majoria són membres de la família Cortés.
Segons la fiscalia, el grup venia i cultivava marihuana almenys des del 2005, però és el 2012 que el clan va comprar multitud de propietats amb l'objectiu de blanquejar els diners provinents de la venda de drogues i, alhora, incrementar la producció. De fet, els investigadors sostenen que s'estaven preparant per convertir-se en una "multinacional" del tràfic de marihuana.
Després de mesos d'investigació dirigida pel jutjat d'instrucció 6 de Figueres, l'operatiu va iniciar-se el 21 de febrer del 2017 sota el nom d'operació Valiente. Més de 400 agents dels Mossos d'Esquadra i de l'Agència Tributària van fer una vintena d'entrades i escorcolls simultanis en propietats de Figueres, Avinyonet de Puigventós, Sant Miquel de Fluvià, Llers, Cabanes, Vilafant i Castell d'Aro.
El macrooperatiu es va saldar amb 32 detinguts, dels quals el fiscal n'acusa 30. Als domicilis escorcollats s'hi van intervenir més de 400.000 euros en efectiu, armes de foc, cotxes d'alta gamma i marihuana. A més, en 13 finques hi havien fet instal·lacions fraudulentes d'electricitat, il·luminació i ventilació punxant la llum, i el fiscal creu que van defraudar electricitat per valor de més de 200.000 euros.