FIRA

Cassà de la Selva reivindica la condició de poble taper

Aquest cap de setmana celebrarà la 2a Fira del Tap

Ara
i Ara

GironaLes indústries sureres de Cassà de la Selva produeixen cada any 1.200 milions de taps de suro, xifra que representa la meitat de la producció catalana. Atesa la importància d’aquest sector en l’economia local, l’any passat l’Ajuntament de Cassà de la Selva va impulsar la Fira del Tap, una fira singular i única a Catalunya, que de demà fins diumenge celebrarà la segona edició.

Per a l’alcalde de Cassà, Martí Vallès, la fira “és una aposta ferma i decidida per crear un marc que serveixi per difondre el patrimoni, la història, la vida social i tots els aspectes vinculats a la indústria del tap de suro”. Vallès, que agraeix la col·laboració de tots els que la fan possible, explica que “la fira reforça Cassà com a referent del món del tap, ja que és un dels municipis del món que més taps de suro produeix anualment”.

Cargando
No hay anuncios

En la presentació, que es va fer a la Devesa de Girona, també hi van participar Narcís Sastre, regidor de l’Ajuntament de Girona; Joan Puig, en representació de l’associació d’empresaris surers, AECORK, i també gerent del grup Oller, i Enric Dotras, vicepresident tercer del Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona. “Valorem molt positivament la fira perquè inclou jornades de reflexió molt interessants que ens permeten analitzar reptes del sector, com per exemple l’aprofitament de les suredes”, va destacar Puig, i va afegir: “Si els actes de la fira els podem apropar al món vitivinícola estarem dignificant un recurs natural limitat i noble com el suro”.

Gastronomia i debats

La fira té programades una quarantena d’activitats per reivindicar el passat, el present i, sobretot, el futur del món surer i taper de Cassà i de l’entorn, entre les quals hi haurà la possibilitat d’experimentar la pela del suro al bosc i després participar en un esmorzar de peladors. També hi haurà demostracions gastronòmiques, un sopar de vells tapers, debats i una exposició que oferirà la història dels taps des de l’època romana fins a l’actualitat.

Cargando
No hay anuncios

El periodista i crític gastronòmic Salvador Garcia-Arbós i Montserrat Molla, enòloga i viticultora del celler Mas Molla de Calonge, explicaran i posaran a la pràctica com es beu a galet o amb porró. El cuiner Pep Nogué cuinarà productes de Girona Excel·lent, com ara olives farcides amb anxoves de l’Escala i cítrics, foie-gras semicuit amb garnatxa o figues amb textures de cacau. Aquests plats s’acompanyaran amb vins de quatre cellers de les Gavarres.

També hi haurà tres debats centrats en aspectes relacionats amb la sureda i el suro. El primer girarà al voltant dels problemes associats a la gestió de les suredes catalanes, andaluses i extremenyes; el segon de l’anàlisi de les característiques del suro català en comparació amb el suro d’altres territoris, i el tercer de la valorització de la sureda com a recurs turístic.

Cargando
No hay anuncios

Dissabte al vespre hi haurà Xic-Xec, un sopar com els que feien els vell tapers als hostals de les Gavarres, i després una actuació de cançó de taverna.

Del total de 2.400 milions de taps de suro catalans, 1.300 són de cava i representen el 60% de la fabricació mundial. Els altres 1.100 milions són de vi, el 10% dels que es fabriquen arreu del món.