Joan San Molina enceta aquest dijous a Girona el cicle 'Càpsules de Ciència'
Les xerrades científiques, esponsoritzades per l'Ara, són organitzades conjuntament per Òmnium Cultural del Gironès i la UdG
GironaEl doctor Joan San Molina, que oferirà la conferència ‘El cervell emocional i creatiu’, obrirà aquest dijous a les 19 hores, al Centre Cívic del Barri Vell (Carrer de la Cort Reial, 7, Girona), el cicle de xerrades científiques Càpsules de Ciència, esponsoritzat per l'Ara i organitzat conjuntament per Òmnium Cultural del Gironès i la Universitat de Girona amb l’objectiu d’acostar la ciència a la ciutadania i fomentar la cultura científica.Amb aquesta iniciativa s’atén una qüestió emergent impulsada per la Comissió Europea que replanteja el rol de la ciència i la innovació dins la societat: la Recerca i la Innovació Responsables. La RRI pretén que tots els actors implicats (investigadors, ciutadans, polítics, empresaris, etc.) treballin conjuntament perquè els processos i resultats de la recerca i la innovació estiguin alineats amb les expectatives i confiança de la societat per la ciència.
Les xerrades científiques tindran lloc cada tercer dijous de mes –des del novembre fins l’abril– a les 19:00 h al Centre Cívic de Barri Vell (Girona). Les sessions giraran a l’entorn d’un fet d’actualitat, un estudi innovador o un tema de fons i comptaran amb investigadors de la universitat.
Hi haurà dos formats diferents per acostar la ciència. Amb '20 minuts de ciència', es científics tindran el repte de condensar la seva intervenció en 20 minuts i després donar pas a un diàleg i debat amb el públic. Converses amb... Converses amb...s'inspira en el format dels ja coneguts i consolidats cafès científics ‘Converses amb...’ de la UdG, ara es proposa un nou canal de comunicació amb la ciutadania per tractar temes d’actualitat de manera interactiva a partir d’una conversa entre dos científics procedents de disciplines diferents però que investiguen sobre un mateix tema des de perspectives complementàries. Els acompanyarà un tercer convidat, provinent de l’àmbit ciutadà o mediàtic, que exercirà de dinamitzador de la conversa tot fent un cafè.
Càpsules de Ciència és una oportunitat per a la ciutadania de relacionar-se amb la ciència i els científics. No hi ha en aquests moments a Girona una oferta de divulgació científica amb les característiques que proposa el cicle: format breu i participatiu. La diversitat dels temes proposats – neurociència, turisme i ciutats intel·ligents, criptografia i ordinadors quàntics, la carn vermella i els seus efectes cancerígens i la febre de córrer– volen despertar l’interès de tot tipus de públic. A banda de la d'aquest dijous, oes xerrades previstes són les següents: 17 de desembre de 2015, Nou turisme, noves ciutats: Girona, ciutat intel·ligent, conversa amb el Dr. José Antonio Donaire i Dr. Pep Lluis de la Rosa de la Universitat de Girona; 21 de gener de 2016, Quàntica, 007 i Juli Cèsar, claus per a la seguretat a la xarxa, 20 minuts de ciència a càrrec del Dr. Miquel Duran de la Universitat de Girona; 18 de febrer de 2016, El consum de la carn vermella i processada i els seus efectes cancerígens, conversa amb la Dra. Carmen Carretero i el Dr. Xavier Aldeguer de la Universitat de Girona i la Sra. Gemma Ros nutricionista i creadora del sistema ‘Menjar bé per créixer millor’; 17 de març de 2016, El cinematògraf, un invent sense futur, 20 minuts de ciència a càrrec del Dr. Àngel Quintana de la Universitat de Girona; 21 d’abril de 2016, La febre de córrer, conversa amb el Dr. Ramon Brugada i el Dr. Víctor López de la Universitat de Girona.