WhatsApp i els xats de Facebook i Google suspenen en seguretat

Altres alternatives conegudes com Telegram i iMessage aconsegueixen més bona nota en l'estudi de l'Electronic Frontier Foundation

Estudi de seguretat de la EFF
Enric Borràs
06/11/2014
2 min

BarcelonaSabies que WhatsApp, els xats de Facebook i Google (Hangouts) i Snapchat poden llegir els missatges que envies a través seu? Que no tens cap possibilitat tècnica d'assegurar-te que parles amb qui et penses que parles? Que la seguretat de cap d'aquests serveis no està acreditada i que els experts no poden saber com s'han fet els programes per revisar-los? La veterana Electronic Frontier Foundation (EFF), dedicada a la defensa dels internautes des del 1990, ha publicat un estudi de seguretat en què suspèn la majoria de les principals aplicacions i eines de missatgeria per a mòbils i ordinadors.

WhatsApp, el xat de Facebook, Hangouts i Snapchat només aproven dos dels set criteris que ha analitzat l'EFF: que xifren els missatges de manera que un tercer no els podrà llegir –però els proveïdors sí–, i que en l'últim mig any han passat una auditoria de seguretat. Skype també suspèn amb un dos sobre set, i altres serveis com Viber, Yahoo! Messenger i BlackBerry Messenger encara han tret més mala nota i només superen un dels set criteris.

De les aplicacions més conegudes, Telegram, iMessage (SMS entre iPhones) i FaceTime són les treuen més bona nota a l'examen: totes aproven cinc dels set criteris que ha analitzat l'EFF. D'altres de més desconegudes per a la majoria, com CryptoCat, Signal, TextSecure, ChatSecure, Silent Phone i Silent Text, aconsegueixen la millor nota possible.

Millora la teva seguretat a la xarxa

Si et preocupa que algú pugui accedir a les teves dades, ja sigui amb una ordre judicial o de manera fraudulenta, et pots orientar amb la guia d'autodefensa contra l'espionatge que ha fet l'EFF mateix o, d'una manera més fàcil, anant a una 'cryptoparty'. Aquest dissabte se'n fa una al Col·legi d'Enginyeria Informàtica de Catalunya, a Barcelona. És un taller gratuït i obert a tothom on t'ensenyaran a fer servir el teu ordinador d'una manera més segura –hi has de dur el portàtil–, xifrar correus electrònics i documents, navegar anònimament i sense deixar rastre per internet, fer contrasenyes que siguin difícils de trencar, etc.

stats