Troben més de 44.000 cries de pingüí al mar de Weddell: un "refugi climàtic" a l'Antàrtida

Els científics urgeixen a aprovar l'àrea marina protegida en aquella zona, proposta que està bloquejada des de fa una dècada

La troballa d'una nodrida colònia de pingüins a l'Antàrtida ha sorprès els científics i ha donat al món una nova mostra de la increïble resiliència del món salvatge. Una expedició científica aquest mateix mes de gener ha pogut albirar prop de 44.000 cries de pingüí Adelaida al mar de Weddell, una quantitat similar a la que tenien les poblacions d'aquesta espècie l'últim cop que se'n va fer un recompte abans del 2010. Quan a la part occidental de l'Antàrtida l'augment de temperatures ha fet disminuir en general la presència d'aquest pingüí, els científics diuen que aquest descobriment evidencia que zones com aquesta del mar de Weddell són un "refugi climàtic" que cal preservar urgentment.

Investigadors de la Universitat de Stony Brook, a bord del vaixell de Greenpeace Arctic Sunrise, van poder comptabilitzar 21.500 cries de pingüí Adelaida a Penguin Point, 11.978 a Devil Island i 6.397 a Vortex Island. El mar de Weddell és al nord de la part occidental de l'Antàrtida, entre la península Antàrtica i la Terra de Coats. "El mar de Weddell difícilment és immune al canvi climàtic, però sembla que els pingüins Adelaida d'aquesta zona s'han mantingut protegits de la pitjor de les amenaces a què s'enfronten aquestes poblacions, que disminueixen tan ràpidament en el costat occidental de la península Antàrtica, on les temperatures estan augmentant. La nostra comprensió de l'ecologia en aquest paisatge inhòspit continua creixent cada any, però tot el que aprenem apunta cap al seu valor de la conservació", ha assenyalat Heather J. Lynch, professora d'ecologia i evolució a la Universitat de Stony Brook, una de les líders de l'expedició.

Cargando
No hay anuncios

És una regió en què fa més d'una dècada la Comissió de Conservació dels Recursos de la Vida Marina a l'Antàrtic (CCAMLR, les sigles en anglès) va proposar crear-hi una zona marina protegida, però que encara no ha estat aprovada, segons explica Greenpeace. Les dades recollides per aquesta expedició científica a bord de l'Arctic Sunrise eleven la urgència per aprovar aquesta protecció i són també una empenta més per a diversos processos internacionals que han de donar els seus fruits aquest 2022. Tant la cimera de l'ONU sobre biodiversitat que se celebrarà a la Xina al maig, la COP15, com la cimera dels oceans que se celebrarà a Lisboa a finals de juny pretenen assolir acords per preservar el 30% de la superfície terrestre i el 30% de la superfície marina per al 2030. Un objectiu que els activistes han batejat com el 30 x 30.

Cargando
No hay anuncios

"Un Tractat Global dels Oceans –com el que vol aconseguir la cimera del juny– permetria que existís un procediment de votació que asseguraria que un o dos països no puguin bloquejar les propostes de protecció que tenen un ampli suport com ha passat a la Comissió de l'Oceà Antàrtic", diu Greenpeace. En la reunió del novembre passat, Rússia i la Xina van tornar a bloquejar l'aprovació d'una àrea de preservació natural al mar de Weddell en la votació que es va dur a terme en aquesta comissió. Les dues potències han incrementat molt la pesca de krill en aquestes regions antàrtiques. Un krill que constitueix també el principal element de la dieta dels pingüins, de manera que una zona de protecció no permetria seguir explotant els recursos pesquers del mar de Weddell.