Recerca

Tràmit salvat: el Congrés revisarà els contractes indefinits que preveu la llei de ciència

ERC i Junts voten a favor d'una esmena del PP que frena, de moment, l'obligació de fer fixos tots els investigadors

ARA
i ARA

BarcelonaSorpresa al Senat. La cambra alta ha rebutjat totes les esmenes a la llei de la ciència excepte una, la que feia referència a la contractació indefinida dels investigadors, així que ara la llei tornarà al Congrés de Diputats per acabar de decidir com es resol aquest tema, que ha provocat un gran malestar entre els centres de recerca. L'esmena, que van promoure els sindicats i que va ser acceptada pel govern espanyol, obliga a contractar de manera indefinida els joves investigadors, fins i tot encara que s'incorporin a llocs de treball amb durada limitada per les característiques del projecte al qual opten. L’esmena ha provocat la crítica dels centres de recerca acreditats amb els segells d’excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu, que en conjunt representen més de 100.000 investigadors de primer nivell, una quarantena dels quals havien demanat per carta als grups parlamentaris de la cambra alta que eliminessin aquesta esmena. També la Conferència de Rectors Universitaris espanyola (CRUE) havia demanat reconsiderar-la.

El PP va recollir el guant i va presentar una esmena a la llei per suprimir aquesta especificitat contractual quan el projecte depèn de fons europeus competitius. "S'han sumat a la nostra esmena els centres de recerca i els rectors espanyols. Jo em pregunto: tots els centres d'excel·lència estan equivocats? Totes les universitats estan equivocades?", ha expressat el senador del PP Juan José Sanz Vitorio, que ha insistit que "una cosa que funciona bé" no té sentit canviar-la. El PNB hi ha votat a favor –han defensat la "necessitat de seguir contractant per projectes"–, així com Junts. "Cal igualar la contractació sense discriminar d'acord amb l'origen dels contractes, sempre que els fons siguin europeus", ha dit la diputada per Junts al Senat Assumpció Castellví, que també ha demanat "respectar les competències de les comunitats" en matèria de contractació. "Amb el redactat de la llei, les comunitats podem perdre capacitat de regular la contractació dels nostres centres de recerca", ha avisat. En concret, ha dit que Catalunya podria arribar a perdre uns 1.500 milions d'euros perquè la capacitat de contractació és del 2,5% i molts centres haurien de tancar. "Tots els partits catalans ho haurien de tenir molt i molt clar i no permetre que aquests recursos se'ns escapin de les mans", ha dit en al·lusió directa a ERC.

Cargando
No hay anuncios

I ERC ha tingut un paper clau en l'aprovació de l'esmena del PP. Durant el debat al Congrés van votar a favor de la mesura que aquest dimarts han rebutjat (augmentar la contractació indefinida dels investigadors), i fins i tot aquesta tarda durant el ple al Senat han defensat que amb la llei de la ciència "la investigació deixa de ser precària". Quan semblava que ERC votaria amb el PSOE per tombar l'esmena del PP i aprovar definitivament la llei de la ciència tal com estava redactada, han canviat el sentit del vot i han sumat els seus vots als del PP, Junts i el PNB. Fonts del grup han explicat que s'ha decidit "prioritzar el finançament dels projectes" i que al Parlament s'està treballant perquè aquests contractes siguin fixos. "ERC sempre vetlla i vetllarà per l'interès i el benestar dels treballadors i les treballadores", han dit.

Cargando
No hay anuncios

Ara aquest canvi tornarà al Congrés, que haurà de ratificar o anul·lar la modificació que ha fet el Senat. Durant aquest tràmit hi ha hagut dues posicions enfrontades, entre els organismes d'investigació públics (creuen que obligar a fer contractes indefinits acabarà provocant "falsos indefinits") i les associacions d'investigadors i sindicats, que sí que reclamen més estabilitat en els contractes. "L'esmena del PP ens serveix per contraposar absolutament dos models científics: el de la precarietat del PP i el de la defensa dels drets del PSOE", ha expressat el senador socialista, José Latorre, que ha avisat dels "danys col·laterals" de l'esmena popular. Latorre ha dit que la llei de la ciència lliga amb la nova reforma laboral, en què "el contracte indefinit és la norma", i ha etzibat als senadors populars: "Per què volen tractar de forma diferent els investigadors que la resta de treballadors?"

Al febrer el govern espanyol va aprovar la reforma de la llei de la ciència per "acabar amb la precarietat" dels investigadors, sobretot dels joves, i oferir-los “estabilitat”, en paraules de la ministra de Ciència, Diana Morant. Un canvi que es complementa amb l’acord pel qual es regularitza la situació de milers d'investigadors que tenien contractes d'obra i servei a l'Estat, mentre no s’aprova aquesta nova llei.