Medi ambient

El temporal de Setmana Santa buida de sorra les platges catalanes

Ajuntaments afectats per la destrossa d'espigons i passejos reclamen ajuts al ministeri de Transició Ecològica

ARA
i ARA

BarcelonaPocs mesos abans que arrenqui de la temporada de bany, bona part del litoral català ha perdut grans quantitats de sorra a causa de la força del temporal Nelson, que va colpejar el front marítim durant la setmana passada. Tot i que encara s'estan avaluant els danys ocasionats a platges i passejos, els desperfectes s'han deixat veure des de Calonge i Sant Antoni, al Baix Empordà, fins a Cambrils, al Tarragonès, passant per Barcelona o el Vendrell. Fonts del ministeri de Transició Ecològica han assenyalat que no s'han produït danys estructurals i han avançat que es preveu fer reposicions de la sorra perduda a partir del mes de maig. Amb tot, alguns ajuntaments ja han posat les brigades municipals a treballar per recuperar les platges i tenir-les a punt per a l'arribada dels primers turistes. Des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ja s'ha demanat una reunió amb el ministeri per abordar la situació de "fragilitat màxima" del litoral.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ja va dir dilluns que estan elaborant una anàlisi completa dels efectes del temporal per poder pal·liar els danys dins de les competències de l'administració central. "Estem en contacte permanent amb els ajuntaments afectats per donar una resposta al més aviat possible, però cal avaluar els efectes finals de retorn de sorra donat el component sud del temporal", va dir a través de la xarxa social X.

Cargando
No hay anuncios

A Barcelona el fort temporal de mar per la borrasca Nelson, amb onatge constant de tres metres d'alçada i vents persistents del sud-oest, ha provocat danys a les platges i la pèrdua d'entre el 15% i el 30% de la sorra. La platja de Sant Sebastià és la més afectada. L'alcalde barceloní, Jaume Collboni, ja va apuntar la voluntat de sol·licitar ajuda al ministeri de Transició Ecològica, si és necessari, per acabar de reposar la sorra de les platges o reparar infraestructures danyades, un cop passin prou dies per avaluar quin volum de sorra retorna. De moment, el consistori assumirà el cost de la recuperació dels danys provocats pel desgast natural i demanarà suport a l'Estat en tot el que sigui extraordinari, a conseqüència dels temporals.

Cargando
No hay anuncios

Carta d'Albiol

A la veïna Badalona el temporal també s'ha menjat gran part d'una platja i ha arribat a afectar fins i tot dues guinguetes, que han patit destrosses. Segons els càlculs de l'AMB, hi ha hagut retrocessos de sorra de més de 20 metres en alguns punts, així com esvorancs de tres metres de profunditat. L'alcalde Xavier García Albiol ha demanat per carta una reunió "urgent" amb el ministeri per "regenerar abans de l'estiu" les platges afectades, cosa que és "clarament una emergència" després de l'últim temporal, segons ha informat el consistori. "O actuem de manera immediata i coordinada o aquest estiu no podrem gaudir de la temporada de bany a algunes de les nostres platges", ha subratllat també en un missatge a X.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, a Montgat s'ha produït la pèrdua completa de la platja de les Barques, mentre que a Viladecans s'ha reduït fins a 25 metres d'amplada de platja i a Castelldefels s'han inundat més de 200.000 metres quadrats de superfície a la platja del Baixador, amb 30 metres de passarel·les de fusta danyades.

Cargando
No hay anuncios

Fora de Barcelona, a Cambrils l'aigua ha afectat especialment la platja del Regueral i ha desplaçat pedres fins al passeig, i a Tarragona l'impacte s'ha fet notar a la platja Llarga, la del Miracle, on dijous van morir dues persones arrossegades per les onades, o la de Tamarit. A Lloret, a la platja de Fenals el mar es va menjar la sorra fins a arribar a destruir part del mur i el paviment del passeig marítim.

Danys per valor de 450.000 euros a Calonge

En plena Costa Brava, el municipi de Calonge i Sant Antoni és un dels més afectats, ja que el temporal ha causat desperfectes valorats en uns 450.000 euros, segons xifres del consistori. Així, el fort onatge ha esborrat la platja de Torre Valentina, ha afectat la zona d'Es Monestri i ha destrossat part del passeig marítim, fet que ha provocat la caiguda a l'aigua de mitja dotzena de palmeres. Des de l'Ajuntament han insistit que la solució per evitar més danys és tirar endavant el projecte de nous espigons per millorar la protecció de la primera línia de mar i que ha d'impulsar Transició Ecològica per evitar que l'onatge arribi al passeig i garantir que les platges tinguin com a mínim una amplada de 50 metres durant tot l'any, encara que hi hagi temporals.