Por a la tecnologia? "Encara mirem el món amb ulls antics"
Salvador Cardús i Alícia Casals reflexionen sobre els canvis tecnològics
BarcelonaEl descobriment del foc, la invenció de l’escriptura, la creació de la impremta i l'aparició d'internet. Tots aquests avenços, malgrat estar molt separats en el temps, comparteixen un denominador comú: han estat els propulsors d'un profund canvi en la societat. Les noves tecnologies, sigui quin sigui el moment de la seva invenció, provoquen un terratrèmol en els fonaments socials de la humanitat, que de cop i volta veu com canvia el seu context. I per què ens espanten? El sociòleg i professor emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona Salvador Cardús està convençut que les grans desconfiances que desprenen tenen el seu origen en el canvi de rols de poder que generen. "Tots els descobriments tecnològics importants han generat resistència perquè han portat grans transformacions en les estructures de poder", ha assegurat Cardús aquest dimarts en una taula rodona organitzada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'ARA, i moderada pel físic, periodista científic i escriptor Toni Pou.
En el debat, que s'ha emmarcat sota el títol La tecnologia: solució o condemna?, la presidenta de la secció de Ciència i Tecnologia de l'IEC, experta en robòtica, Alícia Casals, també ha assenyalat que, en els últims anys, el gran canvi no ha estat pas en les tecnologies en si, sinó en la freqüència dels avenços. Cardús hi ha coincidit i ha afegit que aquesta situació està provocant una "desconfiança generalitzada". Per demostrar que això no és un fet aïllat, el sociòleg ha fet ús d'hemeroteca: ha recordat les tensions de l'Església amb la invenció de la impremta i les ha comparat amb l'amenaça que poden sentir ara plataformes com Google davant la intel·ligència artificial (IA). Per aquest motiu, Cardús ha assegurat que no cal posar el crit al cel i s'ha mostrat optimista que sabrem "arbitrar" els límits: "El catastrofisme d'alguns arriba perquè encara mirem el món amb ulls antics", ha dit.
Casals, per la seva banda, ha volgut posar la lupa en la paradoxa que les tecnologies provoquen en el món: "En moltes ocasions, creen un xoc entre l'avenç i el retrocés", ha sentenciat. L'enginyera industrial s'ha referit així als problemes mediambientals i de desigualtats que generen arreu del planeta: "Les innovacions també ens porten explotacions". Malgrat això, ha coincidit que han obert la possibilitat de saltar-se punts de poder que abans eren impossibles d'evitar. Per exemple, "ara tothom pot crear una web i vendre a través d'internet".
Cardús vs. Harari
Davant les reticències de molts cap als efectes que pot tenir en la societat l'aparició de la IA, Cardús i Casals s'han mostrat molt més optimistes. De fet, Cardús ha estat molt crític amb l'últim llibre de Yuval Noah Harari, Nexus, en què l'autor carrega –i molt– contra la tecnologia. "Ell mateix reconeix que no tot és negatiu, però només explica la part fosca perquè si relatés les virtuts no vendria ni una tercera part dels llibres que ven", ha furgat. D'aquesta manera, ha explicat que ell vol "allunyar-se de les mirades apocalíptiques" i ha assegurat que li sonen "antigues" i "repetitives". El sociòleg també ha dubtat de les afirmacions de l'autor: "Que els algoritmes ja han matat gent? Que la IA és més poderosa que un dictador?"