Barcelona es convertirà en epicentre europeu en intel·ligència artificial
El Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) liderarà una AI Factory, una iniciativa impulsada per la Comissió Europea per impulsar la I+D pública i privada

BarcelonaLlum verda perquè Barcelona compti amb una de les primeres factories d’intel·ligència artificial europees i es posicioni així com a referent en aquesta tecnologia a Europa. La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts al matí l’aprovació del projecte, que estarà liderat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), i comptarà amb una inversió total de 198 milions d’euros. Està previst que comenci a implementar-se el 2025 amb l’objectiu d’estar plenament operatiu a finals d’aquell mateix any. Amb l'AI Factory, Catalunya esdevindrà un epicentre en el desenvolupament en intel·ligència artificial.
Es tracta d’un nou tipus d’infraestructura, dissenyada per la CE, destinada a oferir accés a potents recursos computacionals i serveis de recerca i desenvolupament a empreses emergents, pimes i la comunitat científica per tal que puguin accelerar el desenvolupament d’aplicacions d’IA ètiques. “Mitjançant els supercomputadors, podem fer que les empreses emergents d'IA puguin innovar i créixer”, ha destacat la comissària europea de Sobirania Tecnològica, Henna Virkkunen. S'hi faran programes de formació amb l'objectiu de desplegar la IA a tots els sectors, com el de la salut i el de les finances, entre d'altres.
“És una oportunitat sense precedents per millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Amb aquesta inversió significativa en un projecte d’avantguarda, Catalunya impulsa la implementació de tecnologies disruptives i la transició cap a un model més sostenible i competitiu”, ha afirmat Núria Montserrat, consellera de recerca i universitats de la Generalitat de Catalunya, aquest dimarts des del mateix BSC.
En la mateixa línia, el ministre espanyol de Transformació Digital, Óscar López, ha celebrat l'anunci de Brussel·les i ha afirmat que demostra que “Espanya és a l'avantguarda de la innovació d'IA”. D'aquesta manera, s'ha congratulat que el nou centre de Barcelona pugui oferir una “gran capacitat de computar”, cosa que a hores d'ara “té un elevat cost” i “no totes les empreses emergents es poden permetre”. “Per això és necessari democratitzar l'accés a la innovació en IA, tal com aconseguirem amb aquestes fàbriques”, ha dit el ministre.
Impulsar la recerca
La iniciativa va ser una proposta que el BSC va realitzar als governs català i espanyol per optar a presentar-se com a candidat per allotjar una de les primeres factories d’IA. La concessió del projecte inclou una ampliació de la capacitat de supercomputació del BSC amb una actualització del superordinador Marenostrum 5, que s’equiparà amb tecnologia avançada d’acceleradors d’IA per a l’entrenament i desenvolupament de models generatius a gran escala.
“L’AI Factory ubicada al BSC serà un enclavament clau per a l’impuls de l’ecosistema d’innovació en intel·ligència artificial a Europa i serà decisiva per a l’adopció d’aquestes noves tecnologies per part del teixit empresarial i l’administració pública”, ha valorat Mateo Valero, director del BSC.
“És un pas més en la línia de consolidar-nos com a líders europeus d’aquestes tecnologies”, ha afegit Josep M. Martorell, director associat del BSC. Gràcies a disposar d’aquesta infraestructura, “qualsevol empresa que vulgui fer recerca i innovació amb IA a partir de les seves dades i models podrà disposar de recursos computacionals únics que aniran envoltats de serveis que les administracions els proveiran. És, sens dubte, una oportunitat única per a l’ecosistema empresarial i científic”, ha conclòs Martorell.
I és que disposar d’aquesta infraestructura permetrà impulsar la recerca feta a casa nostra i fomentar la innovació en àrees tan diverses com biomedicina, climatologia i disseny de xips.
Un esforç conjunt
El projecte ha estat coimpulsat pels governs català i espanyol, a través de la conselleria de Recerca i Universitats i dels ministeris de Transformació Digital i de Ciència, Innovació i Universitats. La Comissió Europea aportarà 98 milions, en el marc del programa Horitzó Europa, xifra a la qual se sumarà una contribució de 14 milions d’euros de l’administració catalana i prop de 62 de l’espanyola.
“Dels prop de 200 milions, 150 són per a la infraestructura, la compra i la instal·lació i operació de la màquina”, ha concretat Martorell, que ha afegit: “Som gairebé al davant d’un altre Marenostrum 5”.
Així mateix, hi haurà inversió internacional de Portugal (15,6 milions), Turquia (6,5 milions) i Romania (1 milió), atès que la Comissió Europea incentiva que països amb menys capacitat computacional s’alineïn amb d’altres per també poder optar a donar servei a les seves empreses i comunitat científica.
Aposta europea
La iniciativa de l'AI Factory s’emmarca dins d’un recent paquet de mesures de la UE per posicionar Europa com a referent mundial en IA ètica i és un pas clau cap a l’enfortiment de l’autonomia digital europea. Més enllà de Barcelona, la Comissió Europea també instal·larà centres d'intel·ligència artificial en sis ciutats europees més: Bolonya (Itàlia), Kajaani (Finlàndia), Bissen (Luxemburg), Linköping (Suècia), Stuttgart (Alemanya) i Atenes (Grècia).
Tal com ha anunciat Virkkunen, es preveu que la Comissió Europea anunciï la creació d'altres factories arreu de la Unió Europea a partir del febrer de l'any que ve. A hores d'ara, aquest projecte europeu compta amb un finançament total de 1.500 milions d'euros.