Tecnologia
Tecnologia23/06/2023

"Algú ha vist una filera de llums?": els satèl·lits d'Elon Musk sobrevolen Catalunya

Els aparells Starlink, que proveeixen d'internet tot el planeta, s'han pogut veure aquesta nit des d'uns quants indrets del país

BarcelonaSi estaven atentes al cel, les persones que passejaven o que feien esport per la muntanya de Montjuïc dijous a la nit, cap a tres quarts d'onze, van poder veure una imatge sorprenent. Una llarga filera de llums va creuar el cel a bon ritme, com si es tractés d'un tren volador i sense fer soroll. L'escena, que va fer que més d'un s'aturés impressionat amb la vista fixada al gran objecte volador, feia pensar en pel·lícules com Independence Day, Mars attacks! i Men in Black.

Una ràpida cerca a Google, però, revelava que ni es tractava d'un ovni ni tampoc d'un fenomen inèdit a Barcelona, sinó d'alguns dels satèl·lits Starlink de l'empresa Space X, propietat del magnat Elon Musk, que orbiten la Terra per proveir d'internet tot el planeta i que darrerament han omplert titulars arran de la guerra a Ucraïna i, també, del submergible desaparegut en plena expedició cap al Titanic.

Cargando
No hay anuncios

La curiosa filera de llums al cel, fruit del reflex solar a les plaques dels satèl·lits, no només s'ha pogut veure les últimes hores a Montjuïc. A les xarxes socials han aparegut fotografies, vídeos i comentaris de l'albirament en altres indrets de Barcelona i de Catalunya, com Pals i Montblanc, i fins i tot a les Balears.

Cargando
No hay anuncios

"Algú ha vist una filera de llums que volaven molt de pressa ara per sobre de Barcelona?", es preguntava una usuària a Twitter. "No es tracta d'un ovni, són satèl·lits llançats des de Florida aquest matí a bord d'un [coet] Falcon 9", explicava a Twitter el mitjà digital Frontera Espacial. La mateixa resposta que donava el meteoròleg de TV3 Tomàs Molina amb un missatge on feia broma i citava Elon Musk: "Ho he d'explicar cada vegada que deixes anar joguines brillants al cel", va escriure en anglès.

Cargando
No hay anuncios

L'anomenada constel·lació de satèl·lits de Starlink és una iniciativa que l'empresa Space X va arrencar el 2018 amb l'objectiu de fer arribar cobertura d'internet d'alta velocitat a qualsevol racó del món -fins i tot a les zones més remotes- i a preu low cost. Des de llavors s'han llançat més de 3.500 satèl·lits d'òrbita baixa (a uns 550 quilòmetres d'altura), en tandes d'uns seixanta aparells. L'objectiu és arribar a tenir-ne 42.000 en òrbita.

Cargando
No hay anuncios

No sempre són fàcils de veure des de la Terra, però hi ha diverses pàgines web que t'indiquen en quins llocs i hores concretes es pot intentar observar-los. Al portal Find Starlink, per exemple, s'indica que tant avui com els pròxims dos dies un dels trens de satèl·lits de la companyia de Musk s'hauria de poder tornar a veure a casa nostra. Aquesta mateixa nit, per exemple, a les 22.44 hores i durant 4 minuts, sobrevolarà Barcelona d'oest a sud-est.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la imatge espectacular que deixen al cel -en el punt de mira de molts científics per la contaminació lumínica que provoquen i les dificultats que generen per observar l'espai-, els satèl·lits Starlink han tingut un paper clau en la guerra a Ucraïna, perquè han permès que l'exèrcit de Kíiv tingui connexió a internet a tot arreu i garanteixen, malgrat els atacs, les telecomunicacions al país.

En els últims dies, a més, la iniciativa Musk ha tornat a omplir titulars després que s'assenyalés que OceanGate, l'empresa propietària del submergible Titan, desaparegut prop de les restes del Titanic, utilitzava Starlink per a les comunicacions durant l'expedició. "Tot i ser al mig de l'Atlàntic Nord, tenim la connexió a internet que necessitem per fer que les nostres operacions d'immersió #Titanic siguin un èxit: gràcies Starlink!", va tuitejar l'empresa l'1 de juny.

Cargando
No hay anuncios

La confirmació va fer que ploguessin acusacions contra Musk, que el feien responsable de la desaparició de l'aparell, amb el qual s'havia perdut tota comunicació. Però la polèmica es va acabar quan es va saber que només els vaixells de l'empresa que es mantenien flotant a la superfície feien servir Starlink. El submergible, per contra, es comunicava mitjançant un "enllaç acústic" i no per internet, segons va acabar certificant el portal de fact-checking Snopes.

Cargando
No hay anuncios