L'estrany enigma de l'amic americà independentista
Un vídeo d'un jove de Nova York donant suport a la causa catalana aixeca dubtes sobre la seva autenticitat
BarcelonaL'anglicisme 'fake' ja és d'ús corrent pels usuaris de les xarxes socials. Els tuitaires el fan servir per identificar els comptes falsos que suplanten la identitat d'algun personatge públic amb tuits passats de rosca. @espeonzaaguirre és un dels 'fakes' més famosos a l'Estat.
Però el 'fake' també es pot utilitzar com a estratègia comunicativa. En plena internacionalització del procés sobiranista català, ha cridat l'atenció l'aparició en les últimes hores d'un suposat nord-americà que era a Barcelona durant la gran manifestació independentista de l'Onze de Setembre. És real o és un 'fake'? El jove assegura que es diu Sharif i que viu a Nova York. Però no n'ha ofert cap prova, tot i que alguns usuaris li ho han demanat.
Gran ressò
El vídeo ha tingut un gran ressò. Diversos mitjans, entre els quals l'ARA, n'han fet notícia (Vilaweb, El Periódico, E-noticies, RAC1). En una mena de monòleg, assegut en un tamboret i un micro davant, Sharif, ben plantat, amb americana i camisa, explica que li va colpir tant la marxa que enviarà cada dimarts un vídeo nou per explicar "la lluita catalana per la independència".
Dubtes raonables
El vídeo el signa l'empresa Stand-up productions i està subtitulat en català. No és gens espontani, per tant. Sobta, a més, que el compte de Twitter des d'on es va promocionar està creat dimarts passat.
Sharif només segueix 15 persones a Twitter, la gran majoria estrelles famoses. Ahir va tuitejar que ja era a casa –suposadament a Nova York– i que era hora d'anar a votar.
Entre les poques persones a qui segueix hi ha l'escriptora nord-americana Elizabeth Castro que va viure a Barcelona a finals dels 80 i que parla català. Sorpresa per la precisió amb què explica el cas català, Castro li ha demanat via Twitter que li aclareixi si és real. "Ens pots dir qui ets? Has tingut un gran impacte", li diu. "Em parla una mica però no revela res sobre la seva identitat", explica més tard a una altre usuari intrigat per la veracitat de la identitat del jove americà. "Per ara, mantindré privats els seus DMs, i em limitaré a dir que no vol identificar-se i que diu que és el que pretén ser en el vídeo", afegeix Elizabeth Castro en un apunt al seu blog. I afegeix: "La veritat és que ara no ho tinc clar. Li vaig explicar tota la història a la meva filla (petita) i ella va dir, "Aixì que t'està prenent el lloc?" I vaig haver de riure-m. Al principi ho negava. És cert que em fa molta il.lusió que expliqui el que passa a Catalunya".
"L'habilitat del moviment independentista"
'Fake' o no, la campanya ha aconseguit el seu objectiu: que se'n parli. "Es tracta d'un fake, que correspon, en realitat, a algun agitador independentista?", es pregunta Economia Digital. Diu el diari: "Es tractaria d'una mostra més de l'habilitat del moviment independentista per promocionar les seves tesis a les xarxes socials. En els últims mesos, molts agitadors sobiranistes han mogut tots els ressorts possibles per "internacionalitzar el conflicte", demostrant que dominen les noves tecnologies i que treballen en anglès. La seva tasca és intensa".
Sharif continua sense obrir boca. I, mentrestant, el vídeo 'A trip to Barcelona' ja té més de 75.000 visites i ha estat tuitejat més de 3.500 vegades. I segueix corrent. Hi haurà un altre vídeo dimarts que ve?
@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }