La rebel·lió dels ordinadors, en 10 pel·lícules

De les màquines destructores als robots amb sentiments que fan viatges iniciàtics, el cinema ja ha abordat la intel·ligència artificial des de gairebé tots els angles possibles

Enric Borràs
08/02/2015
4 min

Barcelona1. Her

Spike Jonze (2013)

¿Us imagineu la possibilitat d’enamorar-vos del sistema operatiu del vostre ordinador? Si feu servir Windows segur que no, però això és el que li passa al Theodore, un home solitari que treballa escrivint cartes per als altres. S’instal·la la Samantha, que podria tenir com a avantpassats el Siri dels iPhone o l’OK Google d’Android, i de mica en mica se’n va enamorant. La pel·lícula s’ambienta en un futur molt pròxim i que podria existir, amb intel·ligències artificials creades per humans però que evolucionen tan ràpid que se n’escapen. Però sense holocaustos, amenaces d’extingir la humanitat ni un sol tret. 'Her' és un film intimista, que busca tocar els sentiments de l’espectador i mostra un futur que no sembla gaire llunyà, tot i que dissenyar un programa capaç de pensar i sentir pot ser molt més complicat que fer pistoles làser.

2. Eva

Kike Maíllo (2011)

En aquesta pel·lícula catalana ambientada al 2041, l’Àlex, un programador de robots, torna a casa seva després d’una dècada fora amb l’encàrrec de dissenyar una nova línia realista de nens robot. Allà hi coneix l’Eva –la filla de la seva exnòvia, que es va casar amb el seu germà– i la comença a estudiar per inspirar-se a l’hora de crear el prototip de nen robot.

3. Matrix

Andy i lana Wachowski (1999)

La primera pel·lícula d’una saga de ciència-ficció en què els humans viuen una il·lusió de realitat en un món virtual. Una cortina de fum que amaga que ja són servents de les màquines. 'Matrix' gira la truita i explica la història de la rebel·lió dels que trien sortir de la caverna per intentar acabar amb el control al qual els han sotmès les intel·ligències artificials.

4. 2001: una odissea de l’espai

Stanley Kubrick (1968)

El HAL 9.000, l’ordinador que controla una nau que es dirigeix a Júpiter per investigar l’origen d’un estrany monòlit que ha aparegut a la Lluna, és intel·ligent. I això, tal com avisa Stephen Hawking, no sempre és bo. El debat sobre la intel·ligència artificial només és una part de les preguntes que es fa Stanley Kubrick en una pel·lícula amb un argument força complex, però hi té un paper principal. L’ordinador fred es malfia dels humans, als quals els passa el mateix, i tot plegat no acaba gaire bé. Amb tot, la pel·lícula va molt més enllà i fins i tot es pregunta sobre l’origen de la vida.

5. Blade runner

Ridley scott (1982)

La intel·ligència artificial no té per què venir només dels robots. En el món de 'Blade runner' el 2019 hi ha éssers dissenyats genèticament per fer les feines més perilloses o per entretenir. Es diuen 'replicants', estan prohibits a la Terra i se’ls ha programat per morir en quatre anys. A Rick Deckard, un 'blade runner' –caçador de replicants–, li encarreguen que en busqui quatre de rebels que volen sobreviure. La pel·lícula, a mig camí entre la ciència-ficció i la novel·la negra, és plena d’acció i de reflexions ètiques i filosòfiques. Tot enmig d’un món distòpic dominat per multinacionals.

6. A. I.

Steven Spielberg (2001)

El David és un prototip de robot dissenyat per emular un nen, amb sentiments inclosos. I ho aconsegueix fins al punt que ni els seus creadors sospiten res quan l’entreguen a una parella amb el fill malalt i en hibernació. En el món d''A. I.' els robots arriben a tenir sentiments i alguns fins i tot es rebel·len, però el problema de la humanitat és ella mateixa.

7. Terminator

James Cameron (1984)

Més enllà de les persecucions, els trets a dojo, les explosions i la cara inexpressiva d’Arnold Schwarzenegger, 'Terminator' és una pel·lícula d’acció amb missatge, encara que sigui mil·lenarista i gairebé luddita. El 2029 el sistema informàtic Skynet no està gaire lluny de guanyar els humans en una batalla apocalíptica desencadenada quan la primera intel·ligència artificial real decideix que els humans són el problema. Però per desfer-se del cap de la resistència humana, Skynet decideix enviar un cíborg al passat, al 1984, per matar la seva mare i impedir que neixi. La major part de la pel·lícula és la lluita de la mare per sobreviure, ajudada per un humà enviat des del futur pel seu propi fill. A la pel·lícula original no hi ha dubte: les màquines són les malvades. I la intel·ligència artificial, una mala idea.

8. Jocs de guerra

John Badham (1983)

Quan el David intenta piratejar una empresa de jocs davant d’una amiga no s’imagina que activarà el compte enrere d’una guerra nuclear total. Sense voler-ho topa amb WOPR, un sistema informàtic dissenyat per activar l’armament atòmic sense els escrúpols dels soldats que, en els simulacres, es negaven a fer-ho. L’estètica dels 80 de la pel·lícula no la fa menys actual i entra de ple en la discussió actual sobre la intel·ligència artificial, tot i que en aquest cas la màquina només fa allò pel qual l’han programada.

9. Ghost in the shell

Mamoru Oshi (1995)

El 2029 els humans viuen interconnectats a la xarxa i la pirateria informàtica és una amenaça molt més perillosa. Aquesta pel·lícula d'animació del gènere manga inclou cíborgs, corrupció policial i un món dominat per la tecnologia en un argument en què la intel·ligència artificial es rebel·la però no és el principal perill.

10. L’home bicentenari

Chris Columbus (1999)

Pel·lícula basada en un relat d’Isaac Asimov que relata la vida d’un robot domèstic, l’Andrew, què passa a ser tractat com un membre de la família més que no pas com un electrodomèstic. Amb el suport dels seus amos desenvolupa creativitat i fins i tot una personalitat pròpia. Quan comença a ser conscient de si mateix, l’Andrew comença una recerca per trobar més robots com ell, per saber si és únic i per què és com és.

stats