Com reaccionaria el cos d'una astronauta al planeta Mart?
La nova missió d'Hypatia estudiarà com afecten les condicions simulades del planeta vermell en la menstruació
![Les científiques de la missió Hypatia II posen durant la presentació al Recinte Modernista de Sant Pau.](https://static1.ara.cat/clip/47647110-9bc1-4352-81a1-5de543599ea0_16-9-aspect-ratio_default_0_x3180y2210.jpg)
BarcelonaNomés un de cada deu astronautes és una dona i aquest biaix de gènere limita el coneixement que es té sobre com pot reaccionar el cos femení a l'espai. La nova edició de la popular missió Hypatia, en què l'única tripulació íntegrament de dones de l'associació Hypatia Mars viatjarà a l’estació analògica de Mart, la Mars Desert Research Station (MDRS), al desert de Utah, té per objectiu posar-hi el focus i estudiar l'adaptació dels cossos de dones en un entorn semblant al Planeta Vermell. Per exemple, mitjançant els cicles menstruals, la nutrició o l'activitat física.
Amb motiu del Dia Mundial de la Dona i la Nena a la Ciència, que se celebra l'11 de febrer, la tripulació femenina conviurà del 2 al 15 de febrer a la MDRS, en un espai hostil que simula les extremes condicions de Mart, i treballarà en diferents projectes de recerca i divulgació científica. "Des d'Hypatia reivindiquem una ciència més inclusiva i diversa", explica la comandant de la missió, Ariadna Farrés. "Volem acostar la ciència a la ciutadania i crear referents femenins", afegeix.
La missió es farà en col·laboració amb una vintena de centres i instituts de recerca, universitats i entitats. Alguns dels centres catalans són l'Institut de Recerca Sant Pau, l'Hospital de Sant Pau i l'Institut de Salut Global (ISGlobal).
La salut femenina “és una de les menys estudiades a l’espai”, explica Marina Martínez, la primera geòloga que forma part de la tripulació. En aquest sentit, descriu que fins ara, quan una dona anava a l’espai, s’aturava de manera artificial el cicle menstrual. Ara, en aquesta missió, les dones d’Hypatia II no aturaran el seu cicle i utilitzaran la copa menstrual com a eina per recollir la sang i, després, utilitzar-la com a fertilitzant de plantes. D'aquesta manera volen fer un estudi científic de la seva eficàcia com a adob per a les plantes d'hivernacle de l'estació.
Abans de la missió, la tripulació fa exercicis de càrdio i força cada dia. Fan èmfasi, sobretot, en els de força, perquè són especialment importants per veure quina és la pèrdua de massa muscular. D’altra banda, escriuen un diari on anoten com es troben físicament i mentalment, tenint en compte el moment del cicle menstrual en què es troben. Així, quan es trobin en la simulació, podran plantejar les tasques depenent d’aquest treball previ que ja estan fent.
Per monitoritzar els seus cossos, les set tripulants portaran a sobre un rellotge intel·ligent que anirà enregistrant dades que després podran veure a través d’una aplicació mòbil. La idea és observar aquestes constants en situacions semiextremes, com ara les baixes temperatures i els moments en què hauran de fer sortides extravehiculars al desert amb oxigen durant un temps limitat. També s'analitzaran els ritmes circadiaris de son i vetlla o altres variables biològiques, com ara l’estrès, el ritme cardíac, la temperatura corporal i l’oxigen a la sang.
Finalment, també s'estudiaran maneres de millorar la sostenibilitat d'aquesta mena de missions, fent un ús reduït de l'aigua o una millor gestió de residus utilitzant compostadors o roba que necessita menys rentades.
Una quinzena de projectes de recerca i divulgació
Cadascuna de les nou dones que formen part d'Hypatia II –tot i que només set aniran al desert– s'encarregarà de treballar en un o més projectes de recerca i divulgació. Un dels projectes tractarà d'instal·lar un aparell triangular al desert de Utah perquè els satèl·lits puguin mesurar l'elevació del terreny, un tipus de tecnologia que ja s'utilitza per cartografiar oceans i glaceres. Aquest estudi el faran en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea (ESA).
També faran un experiment per avaluar si a Mart es podria dependre de l'energia solar tenint en compte l'acumulació de pols que hi ha a la superfície del planeta. Per la seva banda, Martínez serà l'encarregada de portar el projecte d'optimització de retorn de mostres de les roques, estudiant com escollir i prioritzar les mostres amb més qualitat científica i sent, alhora, "respectuosa amb el cos planetari", ha explicat.