La Policia Nacional remet a la Fiscalia 15 tuits ofensius de la catàstrofe aèria

La Fiscalia de Criminalitat Informàtica n'ha de fer valoració i decidir si posa en marxa diligències i obre una investigació

Efe
28/03/2015
2 min

BarcelonaLa Unitat d'Investigació Tecnològica de la Policia Nacional ha remès a la Fiscalia quinze tuits, difosos per tretze usuaris, que exalçaven l'acció del copilot que presumptament va estavellar un avió amb 150 passatgers als Alps. Segons han informat a Efe fonts del ministeri de l'Interior la policia espanyola ha volgut remetre'ls a la Fiscalia de Criminalitat Informàtica per a la seva valoració i inici de les diligències i investigació corresponents.

Les Forces de Seguretat estan realitzant un seguiment dels usuaris espanyols de les xarxes socials per si difonenalgun tipus de missatge que exalci o lloï l'acció del copilot de l'Airbus A320, Andreas Lubitz, que es va estavellar als Alps quan feia el trajecte Barcelona-Düsseldorf. Divendres la Guàrdia Civil va detenir a la localitat murciana d'Águilas un jove de 26 anys, S. P. G., per difondre comentaris ofensius després de la tragèdia.

Segons les investigacions de la Fiscalia de Marsella, el copilot va poder estavellar de forma voluntària l'avió, en què viatjaven 149 persones més entre elles mig centenar de ciutadans catalans. Després de la difusió de diversos tuits que enaltien l'acció, el ministeri de l'Interior va ordenar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que investiguessin tota mena de comentaris que s'aboquessin a les xarxes i que poguessin ser punibles.

Missatges anticatalans

Dijous diverses entitats van portar a la Fiscalia els tuits anticatalans difosos després d'estavellar-se l'avió. La plataforma d'advocats Drets va presentar una denúncia davant la Fiscalia de Barcelona, després de rebre més de 1.800 denúncies d'internautes, que els han fet arribar diverses captures amb 55 tuits de 38 usuaris diferents. Segons la denúncia, els usuaris han incorregut en un delicte d'instigació a l'odi, la discriminació i la violència contra un col·lectiu pel seu origen. La plataforma Drets ha demanat a la Fiscalia que ordeni a les forces de seguretat que descobreixin la identitat d'alguns dels usuaris denunciats, ja que s'amaguen en l'anonimat.

De la seva banda, la Plataforma per la Dignitat Democràtica ha interposat una querella contra la incitació a l'odi, en considerar que els tuits contra els catalans tenen un "clar contingut xenòfob". La querella d'aquesta plataforma compta amb el suport de 73 entitats, entre elles CCOO, UGT, Amical Mauthausen, la Comissió de la Dignitat o la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

Alguns dels missatges ofensius que van circular per la xarxa després del sinistre van ser: "L'accident d'avió em sembla molt bé si hi havia catalans a dins", "Tant de bo que siguin tots catalans els morts en l'accident d'avió que volava entre Barcelona i Düsseldorf" o "Només són espanyols quan una desgràcia per apuntar-se a les indemnitzacions. Boicot products of Cataluñisten".

stats