LA LECTORA CORRENT

Un nou contracte social

Participants del Fòrum Econòmic Mundial de Davos.
2 min

Cada any els mitjans solen informar de la reunió del Fòrum Econòmic Mundial que se celebra a Davos, una ciutat dels Alps suïssos que fins al 1971 potser només coneixien els amants de l’esquí o qui hagués llegit La muntanya màgica, de Thomas Mann, que hi situa l’acció de la novel·la. A uns 250km de Davos, a la vall austríaca de Gastein, cada any se celebra també un fòrum internacional, europeu en aquest cas: el Fòrum Europeu de Salut, una reunió en què participen grups d’interès i responsables de la presa de decisions en matèria de salut del sector públic i privat, la societat civil i el món científic i acadèmic.

El Fòrum de Gastein no té tant de ressò mediàtic com el de Davos. ¿És possible que als governants i als mitjans els interessi més l’economia que la salut? Tanmateix, si es descuida la salut, es pot caure en el cercle viciós de malaltia i pobresa que ja va definir l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 1951: “Els homes i les dones emmalaltien perquè eren pobres, i s’anaven fent encara més pobres perquè emmalaltien, i s’agreujaven perquè s’havien fet més pobres”. Del fòrum, cada any en surten recomanacions i observacions que es fan arribar a les institucions europees i als estats membres de la Unió Europea. Una de recurrent és que la salut hauria de tenir-se en compte en totes les polítiques, a qualsevol nivell.

Entre les conclusions del Fòrum de Salut d’aquest 2021 hi ha la necessitat d’establir un nou contracte social que inclogui les perspectives de salut, de canvi climàtic i de gènere. El pacte hauria de ser d’abast mundial i respectar els drets de tothom, sense excloure’n el jovent ni les minories amb poca representació. Cooperació, equitat, solidaritat i transparència són alguns dels conceptes que s’hauran de tenir en compte a l’hora d’elaborar el nou contracte social.

stats