Sant Jordi 2024

Del neandertal a la física quàntica: sis llibres científics per Sant Jordi

Aventura, poesia i anàlisi es donen la mà en aquesta tria

1.
Els nostres cosins extingits

‘Neandertales’ (Rebecca Wragg, Ed. Geoplaneta)

Vuit anys d’escriptura per capturar la fascinació de trobar-nos cara a cara amb una altra espècie humana, cosa que va passar fa desenes de milers d’anys, quan els humans moderns (Homo sapiens) van topar amb els neandertals (Homo neanderthalensis). Vuit anys per recollir tot el coneixement sobre aquesta espècie amb la qual ens vam encreuar (la majoria de nosaltres portem ADN neandertal), i que no eren aquelles bèsties primitives que ens havien fet creure els primers arqueòlegs: els neandertals tenien cura dels malalts i dels morts, pintaven objectes, es guarnien el cos i feien servir plantes medicinals. Aquest llibre és una manera excel·lent de conèixer els nostres cosins extingits i fascinants.

Cargando
No hay anuncios
2.
Aventures a la taigà

‘Búhos de los hielos del este’ (Jonathan C. Slaght, Ed. Siruela)

Un dels llocs més inhòspits del planeta, uns personatges endurits per la intempèrie i una dèria per investigar el duc pescador de Blakiston, un dels rapinyaires nocturns més rars del món. Si a tot això s’hi afegeix una destresa narrativa que combina la cruesa amb la sensibilitat i el gust per l’aventura, s’obté un llibre aclamat per crítics de tot el món. El tema d’investigació científica –un ocell de Manxúria– és gairebé el menys important. La cerca de l’essència salvatge de la vida és el veritable protagonista d’aquest text èpic i apassionat que té la capacitat de fer saltar el lector del sofà per sortir de casa i dirigir-se amb pas ferm, com a mínim, fins a Collserola.  

Cargando
No hay anuncios
3.
La molècula de la passió

‘Dopamina’ (Daniel Z. Lieberman i Michael E. Long, Ed. Península)

Combineu vuit àtoms de carboni, onze d’hidrogen, dos d’oxigen i un de nitrogen i obtindreu una molècula que governa gran part de la nostra conducta. Gràcies a la seva activitat al cervell, desitgem el que no posseïm, ens arrisquem quan sembla que tenim la vida resolta i busquem explicacions als fenòmens naturals i a les grans preguntes filosòfiques. També és responsable de les nostres addiccions i obsessions. Vet aquí una biografia documentada i completa d’una de les molècules fonamentals per entendre la naturalesa humana: la dopamina.

Cargando
No hay anuncios
4.
Una caixa d’eines

‘Pensar en sistemas’ (Donella Meadows, Ed. Capitán Swing)

Donella Meadows és autora del bestseller internacional Els límits del creixement, publicat el 1972. El 1993 va acabar un manuscrit que va començar a circular en alguns cercles intel·lectuals. El 2001 Meadows va morir sobtadament a causa d’una infecció bacteriana sense poder acabar de treballar-lo com hauria volgut. Aquest llibre és el resultat del procés d’edició d’aquell text inacabat. Un text en què aquesta pionera de l’anàlisi ambiental dissecciona el funcionament general de qualsevol sistema, per més complicat que sigui, en dotze punts clau. Un llibre il·luminador que actua com una caixa d’eines senzilla amb la qual es pot abordar un aparell tan complex com es vulgui. 

Cargando
No hay anuncios
5.
Els missatges de la vida

‘Al bosc no hi ha silenci’ (Madlen Ziege, Ed. Cossetània)

Tal com explica l’autora d’aquest llibre, no comunicar és impossible, perquè tota comunicació és conducta. I qualsevol ésser viu es comporta d’una certa manera. Ara bé, el que no sabíem és que a la natura aquests processos comunicatius adopten formes de trampes parades per fongs o mentides construïdes per peixos. Una aproximació amena i rigorosa a una dimensió dels éssers vius que sovint passa desapercebuda.

Cargando
No hay anuncios
6.
L’últim èxtasi romàntic

‘Helgoland’ (Carlo Rovelli, Ed. Anagrama)

El juny del 1925 el físic alemany Werner Heisenberg es retira a la diminuta illa de Helgoland per guarir-se d’una rinitis al·lèrgica. Mentre combina passejades nocturnes entre penya-segats rogencs i lectures de Goethe, una nit experimenta una epifania amb la qual estableix les bases de la física quàntica, el coneixement que, entre tantes altres coses, fa que sigui possible llegir aquesta ressenya en una pantalla. Amb la seva capacitat de seducció narrativa habitual i el seu gust per la poesia i les manifestacions artístiques en general, Carlo Rovelli parteix d’aquest èxtasi romàntic per exposar la teoria quàntica com una de les fites absolutes de la cultura humana.