Mor Joan Guinovart, el fundador de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona
Creu de Sant Jordi, el científic va dedicar part de la seva carrera a lluitar per un món lliure de malalties i contra el càncer
BarcelonaEl científic Joan Guinovart Cirera, figura clau en l'àmbit de la bioquímica clínica i fundador i exdirector de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), ha mort aquest dimecres a la matinada als 77 anys, segons ha informat el centre a través del seu compte de X.
Nascut a Tarragona el juliol del 1947, Guinovart va impulsar el 2005 l'IRB, situat al Parc Científic de Barcelona, un centre que va néixer amb la voluntat d'aconseguir una "vida lliure de malalties" i que destaca per la seva recerca per curar el càncer i altres patologies vinculades a l'envelliment. "El doctor Guinovart ha estat una figura clau en l'àmbit de la bioquímica, i deixa una empremta inesborrable tant a nivell científic com de gestió. La seva intel·ligència, el seu lideratge i el seu profund humanisme han estat fonamentals per a les persones que hem tingut la sort de compartir camí amb ell, un home irrepetible per al món de la recerca", diu el comunicat de l'IRB, que també expressa el dolor a escala personal que ha causat la seva mort: "Joan, la teva absència ens deixa un gran buit, però el teu llegat perdurarà per sempre. Et recordarem sempre, capità", conclou la nota.
De la carrera de Guinovart destaca el seu paper com a mentor, i molts dels investigadors que van fer el doctorat amb ell al laboratori o hi han col·laborat avui el recorden amb emoció. Els que el van tractar parlen d'ell com un home extremadament generós amb tothom, des d’estudiants de batxillerat fins a doctorands o caps de grup. Sempre tenia temps per escoltar i intentar treure el millor de tothom.
Al conèixer-se la notícia, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha destacat el “gran llegat” de Guinovart i la seva “contribució a l’ensenyament, la pràctica i la projecció de la ciència a Catalunya i arreu del món”, que va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi l'any 2014. “Tot l’escalf als seus familiars i amistats”, ha dit en un missatge a X.
El científic es va doctorar en bioquímica el 1973 per la Universitat de Barcelona i es va especialitzar en bioquímica clínica i anàlisi clínica. Va treballar durant la seva etapa postdoctoral al departament de farmacologia de la Universitat de Virgínia, entre el 1974 i el 1975. D'altra banda, va presidir del 2015 al 2018 la Unió Internacional de Bioquímica i Biologia Molecular (IUBMB) i va ser membre del comitè executiu de la Federació de les Societats Bioquímiques Europees (FEBS), així com president de la Confederació de Societats Científiques d'Espanya (COSCE). A part de la Creu de Sant Jordi, Guinovart va rebre la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat i els premis August Pi i Sunyer i Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), entre d'altres.
A la xarxa social X, nombroses entitats científiques han lamentat la defunció de Ginovart, que va ser nomenat fill predilecte de la ciutat de Tarragona, subratllant tant el seu vessant professional com l'humà. D'una banda, l'Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IICPV), del Consell Social, del qual formava part Guinovart, ha destacat que el seu llegat és "capital en la recerca, i també a nivell personal", i li ha dedicat "un adeu molt sentit". Han lamentat també la seva defunció des de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM), de la qual el doctor Guinovart va ser president i era soci d'honor, i des de la qual han destacat que va ser "una figura clau per a la nostra societat, a més d'un referent de la bioquímica tant a nivell nacional com internacional". De la mateixa manera, el departament de bioquímica i biomedicina molecular de la Universitat de Barcelona, del que va ser catedràtic i director, ha lamentat la mort de Guinovart, "bioquímic d'amplíssima i reconeguda trajectòria nacional i internacional, ànima de societats científiques i pioner de la divulgació entre els joves".
El Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ha assenyalat que Guinovart ha estat "un referent per a la comunitat científica", a més d'una "gran persona i un investigador excel·lent", i l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha assegurat que "el seu llegat perdurarà i serà font d'inspiració per a les noves generacions".