Astronomia

Troben una cova a la Lluna que podria fer de recer d'astronautes

Investigadors italians demostren l'existència d'un túnel al subsol del satèl·lit

ARA
2 min
La superfície de la Lluna està coberta de l’anomenada regolita, restes de sorra i pedra fragmentada formada pels impactes de meteoroides.

Barcelona“S’ha teoritzat sobre aquestes coves durant més de 50 anys, però és la primera vegada que demostrem la seva existència”, afirma Lorenzo Burzzone, que és professor de telecomunicacions i director del Laboratori de Teledetecció de la Universitat de Trento. Una investigació liderada per aquest centre italià ha demostrat l’existència d’un túnel al subsol lunar, un tub de lava buit que podria afavorir les missions espacials al nostre satèl·lit, ja que el seu entorn hostil dificulta les exploracions humanes. La revista Nature Astronomy ha publicat els resultats de l’estudi, que obren la porta a la possibilitat de disposar d’un entorn més segur per fer una recerca sostinguda de la Lluna.

Els investigadors han analitzat dades de radar de la sonda Lunar Reconnaissance Orbiter, de la NASA, obtingudes al Mar de la Tranquil·litat, el lloc on l’ésser humà va trepitjar per primera vegada la Lluna el 1969. En col·laboració amb la Universitat de Pàdua i La Venta Geographic Explorations APS, han processat de nou aquestes dades amb tècniques més complexes i han descobert que hi ha un tub de lava accessible sota la superfície lunar. Amb l’anàlisi de dades han creat un model d’una part del conducte, que està ubicat a 130 metres de profunditat i té uns 45 metres d’amplitud. Aquesta cavitat en un futur podria acollir una infraestructura que fes de recer als astronautes que investiguen el satèl·lit, és a dir, podrien haver localitzat un espai que possibilités la creació d’una base lunar.

Entorn hostil

Els autors suggereixen que els conductes volcànics podrien ser una característica comuna sota les planes lunars. A la superfície de la Lluna, les radiacions còsmica i solar poden ser fins a 150 vegades més potents en comparació amb les que tenim a la Terra. A més, les temperatures superficials al seu costat il·luminat poden assolir els 127 graus, mentre que la temperatura de la seva part fosca pot caure fins als -173 graus. Els conductes de lava accessibles, en canvi, podrien proporcionar un entorn més temperat que la superfície. El tub que han trobat, per tant, pot ser un lloc prometedor que serveixi de refugi als astronautes per poder fer una exploració més sostinguda del nostre satèl·lit.

stats