Llibres per apassionar-se amb la ciència

Que la ciència no és una activitat purament racional ho sap tothom que s’hi dedica. El famós mètode científic indica com s’han de comprovar les idees científiques, però no dona cap pista sobre la manera de formular-les. En el camí cap a una idea hi ha intuïció, creativitat, memòria, maldecaps... I, sobretot, passió com la que aconsegueixen generar aquests sis llibres.

Toni Pou
i Toni Pou

A l’interior d’una estrella de neutrons

'El universo en tu mano', de Christophe Galfard (Blackie Books)

S’han escrit molts llibres sobre forats negres, estrelles, cometes, planetes i la resta de fauna astronòmica. Però El universo en tu mano és diferent. L’autor, que va fer la seva tesi doctoral amb Stephen Hawking, utilitza una estratègia divulgativa molt eficaç que, vista amb perspectiva, sembla mentida que s’hagi fet servir tan poc. Galfard no explica com és una estrella sinó que agafa el lector de la mà i l’arrossega fins a l’interior de l’astre perquè el vegi amb els seus propis ulls. I aquesta visió directa ho canvia tot.

Cargando
No hay anuncios

El cervell dels ocells no només canta

'El ingenio de los pájaros', de Jennifer Ackerman (Ariel)

Un corb anomenat Betty va meravellar el món quan fa uns anys va doblegar un filferro per formar un ganxo i agafar un tros de menjar al qual no arribava amb el bec. Fins aleshores la fabricació i utilització d’eines només s’havia observat en grans simis, elefants i alguns dofins. Altres ocells són capaços d’amagar més de trenta mil llavors en un territori de desenes de quilòmetres quadrats i recuperar-les mesos més tard. Aquestes i altres sorpreses explica Jennifer Ackerman en aquest llibre que proposa una nova mirada sobre els ocells.

Cargando
No hay anuncios

El coneixement que ho canvia tot

'El gen', de Siddharta Mikherjee (La Campana)

La comprensió del funcionament del material genètic i, en última instància, la capacitat de manipular-lo estan canviant el món. La modificació de l’ADN ja és una tècnica de laboratori habitual que s’utilitza en tota mena d’investigacions. Però què passaria si es pogués aplicar als humans i permetés triar-ne característiques abans del naixement? Aquest llibre monumental guia el lector per tots els descobriments que, des de Mendel, han conduït a una de les capacitats més formidables que hem assolit els humans.

Cargando
No hay anuncios

Esborrar les fronteres intel·lectuals

'El pensador intruso', de Jorge Wagensberg (Tusquets)

La classificació de la realitat en categories ha funcionat prou bé per resoldre problemes senzills. Però la complexitat del món no es pot encapsular en cap disciplina que hàgim concebut. Qui va ser el nostre millor divulgador científic proposa en aquest text una sèrie de reflexions i una celebració sobre la transversalitat del coneixement i les relacions entre art, ciència i altres disciplines. Si aquest llibre enlluernador s’hagués escrit en anglès i, posem per cas, des de Londres, no en parlaríem de la mateixa manera.

Cargando
No hay anuncios

La consciència més diferent de l’altre

'Otras mentes', de Peter Godfrey-Smith (Taurus)

Els pops tenen tres cors que bombegen sang rica en coure d’un color entre verd i blau. No hi ha dubte que es tracta d’uns animals molt diferents de nosaltres. Però els últims estudis indiquen que, amb el seu sistema nerviós descentralitzat, podrien tenir algun tipus de consciència. Això suggereix que la consciència hauria emergit com a mínim dues vegades i de formes radicalment diferents al llarg de la història de la vida. És la qüestió que explora aquest llibre captivador.

Cargando
No hay anuncios

100 anys d’irreverència i pensament original

'El placer de descubrir', de Richard Feynman (Crítica)

Aquest any se celebra el centenari del naixement del físic Richard Feynman, considerat, com a mínim, el segon físic més important del segle XX. Gràcies als seus llibres, podem recuperar el llegat intel·lectual d’un dels científics més lúcids i gamberros de la història. En aquest text, Feynman reflexiona sobre l’activitat científica i sobre qüestions polèmiques com la relació entre ciència i religió. Del que escriu es destaca per damunt de tot un elogi permanent del dubte. Dubtar de tot i de tothom com a camí cap al coneixement i, també, com a forma de vida.