Ciència

L'Agència Espacial Europea tria Barcelona per buscar solucions al canvi climàtic

Serà el primer laboratori de l'Estat i s'instal·larà al Parc Mediterrani de la Tecnologia, a Castelldefels

La Terra i el Sol, vistos des de l'Estació Espacial Internacional
ARA
01/10/2024
2 min

BarcelonaBarcelona serà un dels epicentres de l'Agència Espacial Europea (ESA, en anglès) per estudiar la crisi climàtica i proposar solucions tecnològiques que puguin arribar al mercat. L'organització europea obrirà el primer laboratori de l'Estat del Phi-Lab –és a dir un centre d'última tecnologia per fer recerca sobre tecnologies espacials– que es pugui utilitzar per "impulsar la resiliència climàtica" mitjançant la col·laboració publicoprivada i empresarial. A tot Europa n'hi ha un total d'onze. El centre d'operacions català s'ubicarà a Castelldefels, en concret el Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT), i estarà coordinat per l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), després de guanyar el concurs de l'ESA. L'anunci s'ha fet aquest dimarts a la Llotja de Mar de Barcelona durant la primera jornada del NewSpace Economy Congress, organitzat per la Cambra de Comerç i la Generalitat.

El nou Phi-Lab comptarà amb prop de 13 milions de finançament de diverses administracions. Concretament, l'ESA aporta, mitjançant l'Agència Espacial Espanyola, 5,2 milions, mentre que la Generalitat hi posa 8 milions més a través de les tres entitats que col·laboren en el desplegament de l’Estratègia NewSpace de Catalunya: l’IEEC, la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Segons informa l'IEEC en un comunicat, aquest finançament permetrà fomentar la col·laboració entre l’acadèmica, els centres d’investigació, la indústria i les entitats inversores. 

"El Phi-Lab transformarà l'ecosistema espacial, alimentant d'innovació rupturista els projectes de desenvolupament", ha afirmat el director de l'Agència Espacial Espanyola i vicepresident del consell de l'ESA, Juan Carlos Cortés. En l'acte també hi ha sigut present el cap del departament de Comercialització de l'ESA, Luca del Monte, que ha afirmat que el laboratori català ajudarà a "fomentar un futur sostenible i innovador". "El llançament de l'ESA Phi-Lab NET Spain representa una fita per al desplegament de la xarxa d'onze Phi-Labs", explica. Amb aquest nou centre, l'ESA confirma el compromís d'aprofitar els actius espacials per abordar la resiliència climàtica, segons del Monte. El secretari d'Empresa de la Generalitat, Pol Gibert, ha afirmat que el nou laboratori és una "oportunitat única per a les empreses i entitats del sector per generar coneixement i innovació".

El consorci

El projecte guanyador ha estat coordinat per l'IEEC, però s'ha gestionat en el si d'un consorci del qual també formen part la Fundació i2CAT, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la Fundació General CSIC, la Knowledge Innovation Market Foundation (KIM), ARRIBES Enlightenment, la Universitat de València (UVEG), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), l'Institut Ricardo Valle de Innovación (IRV), la Planta pilot de l'ESA MELiSSA, ubicada a la Universitat Autònoma de Barcelona, i l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

El nou centre es dedicarà a donar suport a projectes "innovadors i disruptius" que es podran presentar en el moment que s'obrin les convocatòries. El consorci que ha guanyat el projecte serà qui decidirà els projectes que tiren endavant. L'objectiu del programa, segons un comunicat de la delegació del govern espanyol, és "donar suport tant a entitats acadèmiques com a la indústria espacial estatal". Cortés ha avançat que en els mesos vinents ja hi haurà les primeres convocatòries.

stats