Jack Dorsey, l'home que intenta repetir a Twitter el que Steve Jobs va aconseguir a Apple
El fundador i primer conseller delegat, que va ser acomiadat i va fundar un altre negoci, va tornar al càrrec l'any passat per salvar l'empresa del desastre. En el desè aniversari del seu llançament, el seu futur està en dubte
BarcelonaEl seu nombre d'usuaris s'ha estancat, i fins i tot ha començat a retrocedir. Els seus ingressos creixen, però no prou perquè el compte de resultats deixi d'estar en números vermells. Els seus inversors van perdent la confiança, i la cotització a la borsa no para de desplomar-se.
Les xifres de Twitter, que el 21 de març celebra el seu desè aniversari, dibuixen un panorama negre per a l'empresa, però Jack Dorsey està convençut que serà capaç de capgirar la situació, seguint els passos de Steve Jobs a Apple. Fins ara, les seves trajectòries han estat pràcticament calcades.
Acomiadat de la seva pròpia empresa
Dorsey, que aquell 21 de març del 2006 va ser el responsable de publicar el primer tuit de la història, va ser fundador i primer conseller delegat de l'empresa. Només dos anys i mig més tard, l'octubre del 2008, el consell d'administració l'acomiadava del càrrec i el substituïa per Ev Williams.
Com va fer Steve Jobs quan va ser acomiadat d'Apple, l'any 2009 Jack Dorsey va fundar un altre negoci menys mediàtic, el servei de pagaments electrònics Square, que ràpidament es va convertir en un èxit. Amb un volum de negoci més reduït, de seguida va obtenir millors resultats.
Còmode amb les comparacions amb Jobs
Allunyat del dia a dia de Twitter, Dorsey no evitava les comparacions amb el fundador d'Apple. Durant una època, fins i tot va lluir un 'look' semblant al de Jobs, amb ulleres rodones sense muntura i jersei negre. Això va provocar que el ridiculitzessin, però Dorsey no es va immutar per les crítiques.
Al més pur estil Jobs, el seu retorn a Twitter va tenir una primera fase molt discreta. El 2011, Dorsey es reincorporava amb un càrrec honorífic i l'encàrrec de dissenyar la filosofia sense implicar-se en la gestió. Formalment, almenys, seguia concentrat en Square.
Una etapa marcada per les turbulències
El retorn del fill pròdig encara trigaria a completar-se, i no arribaria fins després d'una etapa marcada per les turbulències. Tot i que no acabava de trobar la fórmula de l'èxit, a finals del 2013 Twitter va sortir a borsa amb una valoració milionària i va gaudir d'unes primeres setmanes de pujades.
De seguida que va haver de retre comptes als inversors, però, la cotització va començar a caure. A mitjans del 2015, amb el preu de l'acció acostant-se perillosament al preu inicial, els principals inversors es van començar a posar nerviosos i a demanar un canvi de rumb.
La inquietud dels inversors provoca canvis
En una situació semblant a la que havia viscut Yahoo anys abans, quan l'inversor activista Dan Loeb va aconseguir fer caure el conseller delegat, l'inversor de Twitter Chris Sacca va començar a mostrar públicament la seva disconformitat amb l'estratègia empresarial a principis de juny.
Tot i que ell va subratllar que no volia ser inversor activista i va evitar demanar un relleu en la direcció, i es va limitar a donar idees concretes, Twitter només va trigar uns dies a anunciar públicament que el llavors conseller delegat, Dick Costolo, abandonaria aquest càrrec.
Retorn per etapes i decisions atrevides
L'escollit per substituir-lo, primer de manera temporal, va ser Jack Dorsey. I després que algunes veus, com la del mateix Chris Sacca, demanessin que Dorsey assumís el càrrec de manera definitiva, el consell d'administració va aprovar el seu nomenament permanent.
Dorsey no va perdre ni un minut i el conservadorisme mantingut per Twitter fins llavors va donar pas a una sèrie de decisions atrevides i controvertides. La més polèmica, la d'ordenar el contingut per rellevància, igual que Facebook, que va arraconar el 'timeline' clàssic per ordre cronològic.
El futur de l'empresa, en dubte
Els canvis dels últims mesos, però, no han servit perquè l'empresa comenci la remuntada. De fet, ha estat en aquesta última etapa, amb Dorsey al capdavant, que el nombre d'usuaris ha retrocedit per primera vegada. A més, alguns dels executius més importants han abandonat l'empresa.
Tot i això, Chris Sacca ha dit a la revista 'Fortune' que Twitter està en el camí correcte amb Dorsey. En canvi el fundador de Napster i primer president de Facebook, Sean Parker, s'ha mostrat molt escèptic en una entrevista a Bloomberg. Quan li pregunten si Twitter sobreviurà, Parker evita mullar-se.