650 fotografies de la Terra fetes pels astronautes de l'Estació Espacial Internacional

El mapa interactiu de Dave MacLean us permet navegar entre les imatges segons el punt des d'on es van prendre

dasda
Enric Borràs
01/09/2014
2 min

BarcelonaUn dels punts de vista més sorprenents que es poden tenir d'aquest planeta és veure'l des de fora. En directe només ho poden fer els astronautes, però aquest mapa fet pel geògraf Dave MacLean agrupa més de 650 fotografies piulades pels astronautes de les missions 40 i 41 a l'Estació Espacial Internacional. Allò que van retratant des de les finestres de la plataforma espacial queda marcat al punt on era mentre sobrevolava la Terra. També podeu consultar els mapes de missions anteriors, entre més recursos.

Així, podeu veure imatges impactants com aquesta, on es veuen els Pirineus i una bona part de Catalunya, presa pel cosmonauta rus Oleg Artemyev:

En trobareu moltes més que us seran familiars, també en missions anteriors, com una fotografia de la ciutat de València, una altra de les Illes Balears, i una vista impressionant del delta de l'Ebre:

Però també en podreu trobar de tot el món, com aquesta vista del 18 de juny d'Egipte, Palestina i Israel. L'astronauta alemany Alexander Gerst fins i tot reflexionava sobre la guerra en un apunt al seu blog i explicava com havia vist explosions i esclats de llum en la nit des de la finestra de l'Estació Espacial Internacional. Il·lustrava l'apunt amb una fotografia nocturna de Gaza.

També hi trobareu impactants fotografies de ciutats, com aquesta de Londres, una de Ciutat del Cap, i aquestes de Moscou:

A través dels mapes també podreu veure fotografies d'impactants paisatges naturals, com una tempesta tropical, inundacions al nord de l'Índia, aquesta vista de l'estret de Gibraltar, un fragment de la costa de Nova Zelanda, l'atol Fakaofo, i aquesta vista del Sàhara:

I d'altres imatges que al seu moment van causar molta intriga, com les estranyes llums verdes que va captar Reid Wiseman a la costa de Bangkok, que l'astronauta demanava què podien ser, i que finalment va resultar que eren llums de feina de vaixells de pescadors:

Com veieu, val la pena perdre-hi una estona i, tot i que és fora del mapa, Weiseman mateix també ha publicat al seu compte de Twitter aquest impressionant 'time lapse' –vídeo fet a partir de fotografies– d'una impressionant aurora boreal:

stats