Ciència

Lluís Torner: "Som molt forts en recerca quàntica; ara hem de contribuir a fer un planeta net"

Director de l'Institut de Ciències Fotòniques (Icfo)

BarcelonaL'Institut de Ciències Fotòniques (Icfo) lidera l’estratègia quàntica a Catalunya des de fa més de 20 anys, treballant estretament amb universitats, centres de recerca i start-ups per avançar els límits del coneixement mitjançant eines fotòniques i altres tecnologies com la dels materials, la química, la biologia i la medicina. L'Icfo ha presentat aquest dilluns un ordinador quàntic únic al món, anomenat Quione, que és capaç de detectar àtoms individuals de gasos quàntics d'estronci. L'ARA entrevista el seu director, Lluís Torner, que encara la recta final al capdavant de la institució.

Què suposa la creació del Quione per a l'Icfo?

— És una fita científica dins d'un procés llarg que encara no ha acabat. Va començar a partir de fer recerca en computació quàntica i culminarà quan, d'aquí a uns anys, aquest ordinador quàntic sigui accessible per a qualsevol científic català que el vulgui fer servir.

Cargando
No hay anuncios

Com funciona?

— Utilitza àtoms d'estronci ultrafreds, a temperatures inferiors a 270 graus, per desenvolupar un tipus molt concret de computació quàntica. Ara ja pot fer algun procediment quàntic, podem veure els àtoms i manipular-los un a un, però perquè estigui disponible per a tothom encara li falten uns anys.

Cargando
No hay anuncios

A on es vol arribar?

— Hi ha coses que no podem calcular amb els superordinadors actuals. Processos físics i propietats dels materials que aquesta tecnologia és incapaç de computar perquè haurien de ser grans com una galàxia per fer-ho. En canvi, els ordinadors quàntics poden processar aquesta informació. Volem que sigui prou gran perquè pugui fer càlculs quàntics potents, que funcioni de forma automàtica i que sigui accessible als investigadors del país. Per això cal continuar cremant etapes.

Cargando
No hay anuncios

Les següents etapes no les viurà com a director: el setembre agafarà el relleu el físic Oriol Romero-Isart.

— Sí, li passaré el relleu aquest any. Arribarà l'1 de maig, però trigarem un temps a fer el traspàs. Primer li hauré d'explicar tots els projectes de l'Icfo, que en tenim molts. Anirà molt bé, és un físic molt competent. Això ho té clar i aportarà la seva visió particular.

Cargando
No hay anuncios

Amb quins reptes es trobarà?

— L'excel·lència que ha tingut l'Icfo durant tots aquests anys s'ha de mantenir i, a més, millorar en el que es pugui. Arriba a una institució de molt alt nivell, en el camp de la quàntica som molt forts perquè hi hem posat molts esforços. Hi ha altres àmbits, com el Planeta Net, en què encara podem progressar.

Cargando
No hay anuncios

En què consisteix?

— Creiem que la fotònica aportarà solucions tecnològiques a reptes mediambientals, però hi hem de posar més esforços. Per exemple, tecnologies dirigides a desenvolupar energies sostenibles o a capturar CO₂ de l’atmosfera que poden tenir un impacte directe a fer el planeta més sostenible.

Cargando
No hay anuncios

Ens pot explicar algun projecte?

— Tenim un programa que vol millorar i incrementar l'eficiència dels panells solars, que pot ser molt més alta. Trobar millors materials per desenvolupar-los. Fem recerca per millorar tecnologies que ja són al mercat.

Cargando
No hay anuncios

I també teniu una part enfocada a la indústria.

— Correcte. Tenim una start-up que està intentant desenvolupar plaques solars que es puguin instal·lar en llocs que no siguin rígids. La idea és ampliar les possibilitats que hi ha ara d'instal·lar aquesta tecnologia, com cotxes elèctrics. Imagina aparcar el cotxe al sol i que carregui tota la bateria sense necessitat d'endollar-lo.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu és que aquestes tecnologies arribin al mercat?

— La nostra missió principal és fer coses que avui en dia no existeixin. Algunes no s'acabaran concretant mai, d'altres són purament científiques, n'hi ha que acabaran al mercat i, en alguns casos, l'Icfo impulsarà una empresa per comercialitzar les seves troballes.

Per tant, sou els que obriu camí.

— Sí, fem coses que encara són especulatives i que potencialment poden ser disruptives. Tenim un programa que investiga per poder generar hidrogen amb energia solar. Imagina, un procés completament net. Són àrees de recerca que estan molt immadures, i per això les fem a l'Icfo.