Descobrir nous mons i salvar el nostre

Imatge del veritable color de Mart, realitzada el febrer de 2007 per l’instrument OSIRIS de la sonda espacial Rosetta
i Sònia Sánchez
02/01/2021
1 min

CRISI CLIMÀTICA. El 2021 hereta de l’any que marxa una gran responsabilitat. El 2020 havia de ser un any clau per a la lluita climàtica: segons la ciència, el món havia d’arribar al pic d’emissions i els governs del món presentarien nous plans climàtics més ambiciosos a la cimera de l’ONU de Glasgow, la Cop26. Però el covid ha endarrerit un any el rellotge de les negociacions climàtiques -la Cop26 serà al novembre-. També ha deixat una caiguda del 7% en les emissions globals de CO 2. El rebot de creixement econòmic que s’espera el 2021 hauria de ser totalment verd per mantenir la caiguda d’emissions. La fita sembla utòpica, però l’any arrenca també amb un nou inquilí a la Casa Blanca conscient del repte, una UE compromesa amb la neutralitat climàtica el 2050 i la Xina per al 2060. ¿Serà el 2021 finalment l’any clau?

MARCIANS. Aquest 2021 podria ser l’any en què es descobreixi que algun cop hi va haver vida a Mart. La nau Perseverance de la NASA hi aterrarà el 18 de febrer damunt d’un cràter on fa 3.000 milions d’anys hi havia l’immens delta d’un riu. Allà buscarà restes de microorganismes i prepararà el terreny per a futures missions tripulades.

MONS LLUNYANS. Però l’exploració de mons remots anirà encara més lluny: a l’octubre es llançarà el telescopi espacial James Webb, un esforç científic i tecnològic ingent de la NASA, l’ESA i 17 països més. El nou telescopi permetrà veure la llum de la primera generació d’estrelles de l’Univers i estudiarà l’atmosfera d’exoplanetes habitables. Que no calgui recórrer-hi per no haver sabut salvar el nostre!

stats