Ciència

Descobert un nou ecosistema habitat per cucs gegants al Pacífic, a 2.500 metres de profunditat

Biòlogues confirmen que la vida és possible a sota de l'escorça terrestre dels volcans, un dels llocs més extrems de la Terra

Cucs de tub gegants a la superfície del fons marí a 2.500 metres de profunditat.
ARA
15/10/2024
2 min

BarcelonaLa dorsal del Pacífic Oriental, que s'estén a uns 3.200 km de la costa nord-americana, és una zona volcànica activa per les dues plaques tectòniques que es troben al fons de l'oceà Pacífic. Té diverses fumaroles hidrotermals, que són obertures al fons marí que es creen quan l'aigua del mar i el magma sota l'escorça terrestre es troben. La ciència havia demostrat que alguns cargols i musclos podien viure al voltant d'aquestes esquerdes, però ara, un equip internacional d'investigadores ha identificat vida a sota de l'escorça terrestre dels volcans. Entre els habitants d'un dels llocs més extrems del planeta hi ha bacteris i cucs de mig metre de llarg, anomenats cucs tubulars gegants (Riftia pachyptila).

Així ho publiquen les investigadores en un article a Nature Communications, en el qual adverteixen que aquesta troballa d'hàbitat complex demostra que és urgent que també es protegeixi el fons submarí contra possibles canvis ambientals futurs.

Les biòlogues marines Monika Bright i Sabine Gollne van navegar pel Pacífic amb el vaixell Falkor, de l'Institut Oceànic Schmidt, que a bord també porta un submarí que es controla a distància. Aquest robot submarí (anomenat SuBastian) va ser capaç de descendir a més de 2.500 metres de profunditat i suportar, d'una banda, els 400°C de l'aigua que s'expulsa a través de les esquerdes hidrotermals i, de l'altra, els corrents gèlids del fons marí. I amb ell també es va aconseguir aixecar una pedra de lava. A sota, van descobrir que les cavitats estaven plenes de fluids càlids que contenien tota mena d'animals, inclosos cucs tubulars gegants de mig metre de llarg.

Cucs de tub gegants a la superfície del fons marí a 2.500 metres de profunditat, un cop retirada la roca de lava sota la qual viuen.

La principal hipòtesi de l'equip és que aquestes larves poden sobreviure en aquests hàbitats complexos (pressió elevada i falta de llum, entre altres condicionants) perquè l'aigua és càlida, a uns 25°C. "Aquest descobriment d'un nou ecosistema, ocult sota un altre, proporciona noves proves que la vida existeix a llocs increïbles", expliquen les investigadores, que afegeixen que permet pensar que això també pugui passar en altres planetes on les condicions climàtiques són diferents de la Terra.

El descobriment va ser una sorpresa: inicialment volien estudiar si les larves d'aquests cucs que sobreviuen sense oxigen poden viatjar entre les esquerdes del subsol volcànic. Finalment, però, van aconseguir demostrar que en aquest ambient (considerat per molts científics com el bressol de la vida química) també podien sobreviure individus adults d'aquesta espècie. "El descobriment de noves criatures, paisatges i, ara, un ecosistema completament nou subratlla quant ens queda per descobrir sobre el nostre oceà, i com és d'important protegir el que encara no sabem o entenem", subratllen les investigadores.

stats