Demanen al TPI que jutgi l'ecocidi com el crim mediambiental a més "gran escala o llarg termini"

Un grup de 12 juristes experts fan pública la definició del crim per ecocidi que volen incorporar a l'Estatut de Roma perquè es jutgi a nivell internacional

Barcelona"Ecocidisón els actes il·legals o negligents comesos amb coneixement que hi ha una probabilitat substancial que aquells actes puguin causar danys severs, ja sigui a gran escala o a llarg termini, al medi ambient". Aquesta és la definició consensuada pel grup de dotze experts d'arreu del món que es proposar al Tribunal Penal Internacional perquè jutgi els crims contra la natura. La iniciativa de l'ONG Stop Ecocide, amb el suport de diversos estats i Parlaments de països diversos, pretén que s'inclogui l'ecocidi entre els crims que té jurisdicció per jutjar.

Cargando
No hay anuncios

Els juristes internacionals proposen reformar l'Estatut de Roma, que és el document fundacional del TPI, per incloure "una esmena al preàmbul i un cinquè apartat a l'article 5", el que defineix els crims que jutja aquest TPI. Es tractaria d'afegir-hi una lletra e per incloure un cinquè crim a jutjar en aquesta cort global: l'ecocidi. Caldria llavors incorporar també en l'article 8 de l'Estatut de Roma la definició concreta del crim d'ecocidi, per la qual cosa els juristes han fet aquesta proposta que incorpora també definicions concretes de cadascun dels termes utilitzats en la definició d'ecocidi (com sever, a gran escala,etc.).

"Ha de ser un crim de gran abast, posem el llistó molt alt perquè el TPI és un tribunal d'última instància que només ha de jutjar els crims realment greus que siguin de gran preocupació internacional", explicava en roda de premsa aquest dimarts el cap del grup d'experts, l'advocat Philippe Sands, que afegia que havien utilitzat un llenguatge propi de l'Estatut de Roma perquè les esmenes siguin fàcils d'incrustar en el text però que alhora ha de ser un "text legal que puguin fer servir també els estats en les seves legislacions".

Cargando
No hay anuncios

Segons l'explicació del jurista, doncs, perquè el TPI pugui jutjar un crim d'ecocidi s'ha de tractar d'un crim "greu" que, a més, "ha d'incorporar un altre element: que sigui o bé un dany a gran escala, molt excessiu, o a llarg termini, és a dir, que sigui irreversible o que no es pugui restaurar en un període raonable de temps". I no només això, sinó que han de ser actes "il·legals" o "negligents". Es tracta, a més, d'un crim que "no és antropocèntric sinó endocèntric, centrat en el benestar de l'ecosistema", ha dit, atès que el TPI ara ja podria jutjar crims mediambientals sempre que vagin vinculats a un context de guerra o que perjudiquin persones. Ara, però, se li demana que no calgui aquest component humà.

"Sabem que incloure el nom del crim en el text no aturarà els horrors, però sí que canvia consciències, i això és el que volem", ha dit Sands, convençut que si aconsegueixen incorporar el crim d'ecocidi a la jurisdicció del TPI això portaria l'opinió pública "a pensar de manera diferent i a convèncer-se que les lleis han de protegir el medi ambient de manera global, tant des del punt de vista climàtic com de la biodiversitat i molt més".

Cargando
No hay anuncios

El grup d'experts, que va ser creat per l'ONG Stop Ecocidi a petició de diversos grups polítics del Parlament suec, és un grup plural i paritari de juristes i experts en dret que inclou des d'exjutges del TPI i fiscals fins a advocats que treballen sobre el terreny amb crims mediambientals.