Tot Darwin al Museu Marítim de Barcelona
Una retrospectiva produïda pel Museu d'Història Natural de Nova York s'endinsa en la vida i l'obra d'un dels científics més famosos de la història
Charles Darwin també va ser un becari sense sou. L'any 1831 va ocupar la posició de naturalista sense sou i acompanyant del capità del vaixell HMS Beagle , que iniciava una expedició científica per tot el món. El viatge no li va ser fàcil. Es marejava i va patir malalties que l'acabarien afectant la resta de la vida. Però també va poder recollir una quantitat immensa de dades i notes sobre geografia, geologia, botànica i zoologia, així com un gran nombre de mostres.
Quan va tornar, es va casar i es va establir a la seva casa a Down, prop de Londres, on va analitzar la gran quantitat de dades que havia recollit i va començar a escriure. El 1858 havia perfilat la seva teoria de l'evolució. Conscient del rebombori que podia generar en la societat de l'època, no la va fer pública fins al 1859, quan va rebre la carta d'un altre naturalista, Alfred Russel Wallace, que havia viatjat molt i li deia que creia que la selecció natural era el motor de l'evolució. Tots dos van decidir presentar la seva obra a Londres.
Això i molt més és el que explica l'exposició Darwin. El viatge d'un naturalista , que es pot visitar al Museu Marítim de Barcelona fins a l'1 de setembre. Es tracta d'una de les exposicions que han tractat amb més profunditat la figura del naturalista, una gran producció de l'American Museum of Natural History de Nova York que ara es pot visitar per primer cop a Barcelona. És una retrospectiva amb tot detall que transporta el visitant als espais on Darwin va passar més hores: al seu estudi, al vaixell Beagle ... També compta amb fòssils provinents de la col·lecció de l'American Museum of Natural History i recreacions de moltes de les espècies que el científic va estudiar durant el viatge: tortugues, granotes i iguanes, entre d'altres.
Una lupa com la que feia servir Darwin dóna la benvinguda a la gent que entra a l'exposició, que s'estructura en sis àmbits diferents. El visitant pot descobrir les aportacions científiques de Darwin però també conèixer l'home i endinsar-se en el seu viatge. La mostra també explica l'estat actual de la teoria de l'evolució de les espècies i els avenços científics que ha suposat.
Èxit de vendes
Charles Darwin també va ser (i és) un dels científics que ha conreat èxits de vendes de literatura científica. Quan la seva obra L'origen de les espècies per selecció natural es va posar a la venda els exemplars es van esgotar el mateix dia. El gener del 1860 en va sortir la segona edició i, en vida de Darwin, es va arribar fins a la sisena. Des d'aleshores s'ha editat en més de trenta idiomes. La seva aportació va esdevenir una revolució científica similar a les de Galileu, Copèrnic i Newton en el seu moment. També va sacsejar la mentalitat conservadora de la societat britànica del segle XIX, que va considerar la seva obra una heretgia que anava en contra de la creació divina. El 1877 la majoria de la comunitat científica ja acceptava la teoria de la selecció natural i Darwin va poder rebre tots els reconeixements científics existents. Va morir cinc anys després i el van enterrar a la catedral de Westminster, a Londres, al costat de la tomba d'Isaac Newton.