Ciència

El CRG busca nou director: Luis Serrano plegarà del càrrec l'any que ve

L'investigador ha contribuït a catapultar el centre entre els millors d'Europa durant els seus tretze anys de mandat

3 min
El director del CRG, Luis Serrano.

BarcelonaDesprés de tretze anys al capdavant, el biòleg Luis Serrano plegarà l'any que ve com a director del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona. Fundat l'any 2000 –quan Andreu Mas-Colell era conseller de Recerca i Universitats– i ubicat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), el centre s'ha especialitzat en la investigació biològica bàsica i ara compta amb una trentena de grups d'investigació i 40 milions d'euros. Des de la seva creació, el CRG ha perseguit una màxima: convertir-se en un pol d'atracció de científics d'arreu d'Europa. Una fita més que assolida, ja que se'l considera un dels instituts de recerca biomèdica de referència.

La fórmula de l'èxit internacional del CRG depèn molt de Serrano. El biòleg va arribar al centre l'any 2006 per dirigir el programa de biologia de sistemes, si bé després va exercir de subdirector fins a la seva designació com a director. Des del 2006 és professor investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (Icrea) i ha renovat el seu mandat al CRG en dues ocasions. En total, prop de quinze anys comandant el CRG. "Ara és un bon moment per deixar pas i que vingui una persona amb idees noves i empenyi el projecte i continuï endavant amb el centre", explica a l'ARA. De moment el CRG ha obert convocatòria per trobar un nou director.

Nascut a Madrid l'any 1959, les especialitats de Serrano són la biologia sintètica i l'enginyeria i el disseny de sistemes biològics, específicament a partir del disseny i el plegament de proteïnes. Abans d'arribar a Barcelona va exercir una dècada com a cap de biologia estructural i computacional del European Molecular Biology Laboratory (EMBL) de Heidelberg (Alemanya). Per a la directora de la Fundació Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (iCerca), Laia Pellejà, Serrano no només ha consolidat la bona feina iniciada pel primer director del CRG, Miguel Beato, sinó que "l'ha fet créixer de forma espectacular". "L'ha convertit en un dels principals centres de recerca a Europa i això és una fita indiscutible d'ell", ha valorat.

El mateix Serrano explica que el seu objectiu fonamental en arribar al CRG va ser convertir-lo en un centre de prestigi internacional. "Tot just feia cinc anys que havíem arrencat i llavors el CRG encara no era un centre de prestigi internacional com és ara. Això ho hem aconseguit. Avui dia, tant als EUA, com a Àsia i Europa, ens coneixen. I això és fruit del treball de tot l'equip", ha assegurat. També subratlla que, a la pandèmia, durant el govern de Quim Torra, el CRG va tenir un paper fonamental. "Vam muntar tots els tests de detecció del virus a Barcelona amb més de 70.000 amb voluntaris, científics i l'administració, tots participant en aquell projecte que era molt important", recorda Serrano.

Fites assolides

Durant la seva trajectòria dirigint el CRG, Serrano ha aconseguit un llarg llistat de fites. Entre elles, destaca l'obertura d'una delegació de l'EMBL a Barcelona "amb 8 milions d'euros anuals i vuit grups d'investigació", puntualitza. També l'impuls de la xarxa espanyola de centres científics d'excel·lència SOMMA (l'agrupació de comunitats científiques que reben els distintius Severo Ochoa i María de Maeztu, els més importants de l'Estat), així com la creació de l'aliança EU-LIFE a partir de catorze centres de recerca dedicats a les ciències de la vida de 15 països diferents. "També he impulsat la igualtat de gènere al centre: quan jo vaig començar no hi havia ni una dona al capdavant d'un grup, i ara n'hi ha nou", afirma.

A títol individual, fa pocs dies va ser escollit com un dels investigadors que han rebut l'ajuda Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC), dotat de 150.000 euros, per investigar si és possible aprofitar els avenços en intel·ligència artificial per dissenyar anticossos al laboratori. De fet, explica a l'ARA que es dedicarà plenament al seu grup, format per 14 persones. A més, juntament amb l'investigador de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) Frank Koppens, és el científic que treballa a Espanya que més fons de l'ERC ha rebut.

stats