La ciència catalana brilla a Europa: rep la majoria d'ajuts concedits a l'Estat
Frank Koppens, de l’ICFO, i Luis Serrano, del CRG, són els dos investigadors que han rebut més finançament competitiu europeu d’Espanya
BarcelonaCatalunya rep 8 dels 10 ajuts concedits a l’Estat que el Consell Europeu de Recerca (ERC) acaba d’anunciar en la categoria Proof of Concept. Amb una dotació de 150.000 euros per projecte, i 100 en total atorgats en aquesta primera ronda de l’any, els centres de recerca catalans s’emporten el 8% d’aquest finançament competitiu europeu, que busca incentivar que els investigadors explorin el potencial comercial de la seva recerca bàsica.
En aquesta convocatòria, l’astrofísica Nanda Rea, professora d’investigació del CSIC a l’Institut de Ciències de l’Espai, ha rebut l’ajut número 2000 –des que aquest finançament es va introduir el 2011– per desenvolupar el projecte Deep Space Pulse, un sistema de GPS interestel·lar basat en els púlsars de la nostra galàxia que permeti enviar naus a l’espai profund i que retornin a la Terra, inclús un segle després de ser llançades.
També Luis Serrano, director del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, n’ha rebut un altre, i ja és el segon investigador a Espanya que més finançament competitiu europeu ha rebut, un indicador de la recerca d’excel·lència que es fa. En total, Serrano, que recentment va anunciar que plegava al capdavant del CRG per dedicar-se només a la recerca, ha obtingut 7 ajuts del Consell de Recerca Europeu, només superat pel físic i investigador ICREA Frank Koppens, del també català Institut de Ciències Fotòniques, que en té un més, 8.
En aquesta convocatòria d’ajuts PoC també n’han obtingut un Eva Novoa, del CRG; Samuel Sánchez, de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); Gerard Tobias, de l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC); Gerasimons Konstantamos, de l’ICFO; Marcos García, de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i Sergi Abadal, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
El Consell de Recerca Europeu és una organització europea que afavoreix projectes de recerca basats en l’excel·lència científica. Va començar a concedir aquests ajuts el 2007, repartits en diverses categories, amb l'objectiu de donar suport a investigadors internacionalment reconeguts i que fan recerca puntera a Europa.
En totes les convocatòries, la ciència catalana ha obtingut un percentatge elevat d’ajuts: del 2007 al 2023, n’han rebut 145 projectes, que es tradueixen en 200 milions d’euros, i suposen un 3,4% de la quantitat total de diners atorgats. Destaquen, sobretot, els bons resultats aconseguits en la categoria PoC, en què els centres catalans s’emporten el 6,2% del total d’ajuts a Europa amb una població que representa l’1,4% del total d’Europa. Per països, Catalunya se situa en la quarta posició en captació d’ajuts per milió d’habitants.