Ciència

El Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques destitueix la directora científica i el gerent

El patronat justifica el canvi per "iniciar una nova etapa" arran de la situació deficitària del centre

La fins ara directora científica del CNIO, María Blasco.
G.G.G
29/01/2025
3 min
3
Regala aquest article

BarcelonaEl patronat del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) ha decidit en una reunió extraordinària aquest dimecres destituir la directora científica, María Blasco, i el director gerent, Juan Arroyo, per "iniciar una nova etapa". En un comunicat, ha informat que el director del programa de biotecnologia del centre, Fernando Peláez, serà el nou director científic de manera interina, i ha justificat el canvi pel fet que "en aquests moments hi ha un clima de treball incompatible amb el que hi hauria d'haver en un centre de referència i excel·lència".

Els acomiadaments, decidits per unanimitat, arriben enmig d'una polèmica destapada el desembre passat per El País sobre la situació deficitària i la mala gestió de l'organisme ubicat a Madrid –que compta amb una de les acreditacions més prestigioses de l'Estat, la de Centre d'Excel·lència Severo Ochoa– i d'una guerra oberta entre Blasco i Arroyo.

En una sèrie de reportatges, El País ha publicat diverses denúncies de mala gestió i assetjament laboral. El contingut de dos informes interns conclouen que les infraestructures del CNIO estan obsoletes i que el lideratge científic està en declivi, és a dir que la producció d'estudis de qualitat ha baixat "significativament". També diversos investigadors del centre acusen Blasco d'assetjament, abús de poder i maltractament, entre altres problemes, i la meitat dels caps científics del CNIO n'havien exigit la destitució a la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, per "falta de visió institucional".

Per la seva banda, Blasco –que ha estat vint anys al CNIO com a investigadora i, posteriorment, com a directora científica– ha defensat en tot moment la seva gestió i ha assegurat que només va rebre una denúncia d'assetjament per part de personal del centre, encara que, segons ella, es va dirimir, ja que “no hi havia assetjament ni laboral ni moral i no es podia determinar abús d'autoritat".

Aquest dimarts Blasco va fer pública una denúncia davant de la Fiscalia per "possibles irregularitats" en la contractació del centre, que depenen del director gerent, Juan Arroyo. Segons ella, un conjunt de contractacions menors haurien recaigut en un mateix grup d'empreses i sumen adjudicacions per un import que ronda els quatre milions d'euros.

Clima hostil

Enmig d'aquest clima hostil i amb la voluntat de restaurar la imatge i reputació del centre, la corporació de patrons ha encarregat a la Comissió Delegada del CNIO, presidida per l'Institut de Salut Carles III, la gestió administrativa i comptable de manera interina. A més, ara iniciarà el procés d'obertura d'un concurs públic internacional per a la recerca d'una nova direcció científica. El patronat del CNIO té representació estatal, autonòmica i també de fundacions privades.

Blasco, nascuda a Alacant el 1965, és pupil·la de la biòloga molecular Margarita Salas –a qui sempre va considerar la seva "mare científica"– i és un referent mundial en l'estudi dels telòmers (els extrems dels cromosomes) i la telomerasa (l'enzim que els controla), i la relació que hi tenen amb el càncer i l'envelliment.

Després de conèixer la seva destitució, Blasco s'ha acomiadat dels treballadors amb una carta en què assenyalava que "a la vida cal saber arribar i saber marxar". En la missiva també ha puntualitzat que el seu relleu va ser acordat amb el ministeri de Ciència el 2024 perquè el canvi de direcció es fes de "manera ordenada i tranquil·la" en benefici de la institució, que està per sobre de tots ells, tal com va asseverar.

stats