Entre els centenaris commemorats el 2013, n'hi ha un que no ha tingut gaire ressò: el dels Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana. A la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, on el 1913 va tenir lloc el primer, una petita exposició ho recorda. Aleshores el nom del congrés no duia encara la paraula biòlegs, s'hi va afegir el 1933 per indicar que hi tenien cabuda tots els professionals de les ciències de la vida i de la salut. La interdisciplinarietat, que sembla tan moderna, ha estat un tret característic d'aquests congressos, que han tractat també aspectes diversos de la cultura catalana. La seva trajectòria històrica ha tingut èpoques d'esplendor i també d'altres de silenci, quan la situació política del país va impedir-ne la celebració. Això va ser entre els anys 1923 i el 1930 (dictadura de Primo de Rivera) i entre el 1936 i el 1976 (Guerra Civil i dictadura de Franco).
Una fundació constituïda el 1997 porta el nom de qui va fer possible la represa d'aquests congressos el 1976: Josep Alsina i Bofill (1904-1993), un metge que va veure truncada la seva carrera acadèmica i investigadora després de la guerra en ser represaliat per la seva fidelitat al país i a un govern elegit democràticament.
El conjunt de llibres de ponències i d'actes dels Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana és una sèrie destacada de publicacions sobre les ciències de la vida i de la salut en llengua catalana i mostren una part de la història del segle XX. Aquest conjunt de documents, abans dispersos, ara estan reunits en una web (http://taller.iec.cat/cmibllc) que n'assegura la conservació i la difusió.